3D Printer Teknolojisi

3D Printer Teknolojisi

PAYLAŞ

Geleceğin 3D Printerları 

Yakın süreçte 3D printer üreticileri sanayi ve kobi’lerden sonra ev pazarlarına girmek için kıyasıya mücadele içerisinde olacaklar. 1-2 sene sonra 3D printerların baskı cihazlarından çok materyal satışlarından büyük bir 3D printer materyal pazarı oluşacak.

3D printerlar kendilerini bizlere yeni göstermeye başlamış olabilir. Günümüzde bilmediğiniz ve yeni yeni yapılanan 24’ü aşkın firma 3D printerlarını yaptı ve seri üretimlerine geçmeden önce cihazlar üzerinde geliştirmeler ve güncellemelerde bulunuyor. Seri üretime geçiş dönemi sonrasında son kullanıcıya ulaşması ile birlikte hayatlarımıza girecek olan bu aletler geleceğimizi çok büyük ölçüde değiştirecek.

Çok yakın bir zaman zarfı içerisinde hayatımıza girmeye hazırlanan 3D printerlar üretim, tasarım ve tüketim anlamında çok şey değiştirecek. 3D Printer’ları kullanmak yakın gelecekte çocuk oyuncağı olacak. 3D printerları kullanmanız için gereken ücretsiz web tabanlı programlar yaygınlaşacak. İlk etapta fiyatından ötürü her evde bulunamayan bu cihazlar öncelikle okullarda kullanılacak. Gördüğü popüleriteden ve gelişen üretim sanayisinden sonra, daha uygun fiyatlara satılmaya başlanacak olan 3D Printerlar çığ gibi büyüyerek hayatımızın her yerine dahil olacak.

Kendi yüzüğünüzü, kahve fincanınızı, masa lambanızı, kalemliğinizi, gözlük çerçevenizi, kendinize ait eşsiz bir tasarım ile üretmek  artık hayal olmayacak. 499$’a satılan 3D Printer ile bunları yapmak artık mümkün olacak. İnternet üzerinden satışına başlanılan 3D Printerlar’ın 1kg ağırlığındaki plastik materyali 32$’a termoplastik olan 1kg’ lık materyali ise 38$ satılıyor. Fiyatlar veya materyaller elbette şu an için pek önemli değil. Bu teknolojinin bize sadece ne kadar yakın olduğunu göstermek için önemli bir ipucu.

3D printerlar hobi olmanın yanı sıra endüstriyel bir güç haline de gelecek. 3D Printerları yakın gelecekte hayatımızda daha aktif  bir şekilde kullanmaya başlayacağız. 3D yazdırma teknolojisi bir sonraki aşamada, hobi amaçlı görevinin yanı sıra, kullanılan teknolojinin de gelişmesi ve malzeme çeşitliliğinin artmasıyla endüstirinin vazgeçilmez bir parçası olacak. 3D printerlar son zamanlarda Ülkemizde’de olmak üzere internet üzerinden gerek materyalleri olsun gerek 3D printerların kendisi olsun satışlarına online ortamda  başlanmıştır. Şuan için ev kullanıcısının yanı sıra sanayi tipi alanlarda kullanılmaktadır.

 Sarf malzemeleri:

 

ABS:

Sarf malzemesi olarak ABS (Acrylonitrile butandiene styrene), 3 boyutlu baskı almaya başladığınızda birlikte çalışılacak en kolay ikinci malzeme olarak kabul edilir. ABS, sağlamlığından ve gücünden ötürü araba tamponu için üretmek için yaygın olarak kullanılan mühendislik polimeridir. Aynı zamanda Lego oyuncağının bloklarının da oluşturulduğu malzemedir. Yerince sağlam olduğu halde çocuklarında kullanabileceği kadar güvenlidir. Ancak daha geniş cisimlerin baskısını alırken parçalar soğudukça termal baskınnı ABS’ de eğrilmeye yol açıyor. ABS, çok iyi şok emilimiyle ve yıpranma direnciyle hafif, sağlam, kalıplı ürünler hazırlamak için uygundur. ABS siyah, beyaz, kırmızı, mavi ve yeşil renklerde mevcuttur ve mat görünümdedir.

 

PLA:

PLA yani tam adın Poli Laktik Asit olan madde. İlk defa 3 boyutlu baskı almaya başladığımızda kullanabileceğimiz muhtemelen en iyi malzemedir. 3D yazıcının panel üstü fanıyla soğuyacak ve çok hızlı oturacaktır. Bu da eğrilmeyi önleyebileceğiniz ve başka malzemelerdeki zorlukların aksine daha geniş yelpazede şekiller elde edebileceğiniz anlamına gelir. 3 boyutlu baskıyı aldıktan sonra otomotiv spreyi dolgusuyla kumlayarak ve püskürtülerek modelinize son halini verebilirsiniz. Aynı zamanda akrilik boyalar ile doğrudan PLA’ nın üzerine de boyama yapabilirsiniz. PLA, fosil yakıtlardan değil mısır nişastasından elde edildiği için diğer plastiklere göre çevreyle daha fazla dostur. Aynı zamanda çürümüş organik gübrede biyolojil olarak parçalanabilir. Siyah, beyaz, mor, sarı, mavi ve yeşil renklerdedir.

 

PAYLAŞ
Önceki makaleSony Xperia Z Ultra Özellikleri
Sonraki makaleVimeo Neden Yasaklandı?
Gezegende.com, teknoloji, bilişim, sosyal medya ve internet odaklı haber portalıdır. 2013 Temmuz ayında yayına başlayan Gezegende.com'u yakından takip etmek için sosyal ağ hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz.