CMS Nedir?

CMS Nedir?

PAYLAŞ

Her gün internette dolaştığımız CMS sitelerin arka yüzü.

İnternet ile içli dışlı olan kişilerin yakında duymuş olabileceği CMS “Content Management System” ‘in kısaltılmış halidir, Türkçe’de tam karşılığı olarak ise, “İçerik Yönetimi Sistemidir”. Genel olarak CMS konusunda bilgi sahibi olmayan kişiler, CMS’yi belirli bir yazılım veya program olarak tanımlarlar, CMS bir program veya yazılım ismi değildir. Portal gibi sistemlerin yani içerik yönetimi sistemlerine sahip olan sistemlerin tamamına verilen genel bir isimdir. Bu sistemde size tanımlanmış olan kullanıcı adı ve şifreniz ile sisteme giriş yaparak web sitenizi 7 gün 24 saat, internet bağlantısı olan her bilgisayardan ve istediğiniz yerden kontrol edebilirsiniz. İster kişisel web sitesi açmak isteyin ya da firmanız için web tasarım yaptırmak isteyin, içerik yönetim sistemleri ile web sitenizi kolayca güncelleyebilirsiniz.Boo-Admin-Responsive-Template

İçerik yönetim sistemi tanımı ilk olarak web sitesi hazırlama ve yönetme fonksiyonu için kullanılmıştır. Önceleri birçok organizasyon kendi içerisinde amaçları doğrultusunda yazılımlar geliştirmiştir. Web sitelerini düzenleyen bu ufak sistemlerin bir pazar oluşturabileceği fikri ilk kez 1995 yılında belki de hala en kalabalık içerik grubuna sahip olan internetten ismini sık sık duymaya alışık olduğumuz CNET’in firmasının kendi içerik yönetim sisteminin geliştirilmesi için Vignette firması ile anlaşması noktasında ortaya çıkmıştır. Böylelikle Vignette firması içerik yönetim sistemleri kavramını bir sektör haline getirmiştir. Zamanla kendi içerisinde portal sistemleri, wiki sistemleri, web tabanlı groupware vb. alt dallara ayrılan endüstri günümüzde halen gelişimini sürdürmektedir.webarch-html5-responsive-theme-desktop-full

CMS Data olarak neleri tanımlayabilirsiniz?

CMS data yani cms verileri olarak birçok şeyi tanımlayabiliriz örneğin; dökümanlar, filmler, resimler, belgeler, telefon numaraları, özel veriler vs. bunların hepsi CMS verileri olarak isimlendirilebilir ve kullanıcı bu verileri kolaylıkla düzenleme şansına sahiptir. Kısacası içerik sistemleri yönetimi olan her veri cms olarak adlandırılır.

Neleri içerir?

CMS belli bir web programlama diliyle yapılmış web yazılımıdır. ASP, PHP gibi web programlama dilleriyle oluşturulmuş birçok CMS vardır. CMS ’ler genel olarak üyelik sistemi, makale ekleme, haber yazma, anket, forum oluşturma gibi bazı bileşenleri standart olarak yönetim ve kullanıcının hizmetine sunarlar.
Günümüzde kullanılan CMS sistemlerin birçoğu PHP ile yazılmıştır. Bunları gruplandırarak önemli bazı platformları inceleyelim;

Drupal: (PHP) Dünya çapında en çok kullanılan portal sistemlerden biri olan Drupal sayesinde hem kişisel hem de sosyal sitelerinizi yönetip, aklınıza gelebilecek her türlü içeriği paylaşabilirsiniz.

Joomla: (PHP) Kurulumu ve yönetimi kolay, geliştirilebilir, en basit sistemlerden en karmaşık sistemlere kadar birçok yerde kullanılabilen bir portal sistemidir. Dünya genelinde en çok kullanılan sistemlerden biridir.

Textpattern: (PHP) Birçok amaç için kullanılabilecek, düz yazılardan zengin metin biçimlerine bir sürü yazım seçeneği bulunan bir sistemdir. Esnek ve kullanımı kolay olması nedeniyle özellikle blog sistemlerinde tercih edilir.

Nucleus CMS: (PHP) Nucleus bir blog sistemidir. Çeşitli blogları birleştirerek tek sayfada basitçe gösterebileceğiniz bu sistem yönetimi kolay, hızlı yazı ekleme ve düzenlemeye elverişli bir şekilde hazırlanmıştır.

Dokuwiki: (PHP) Online ansiklopedi olarak bilinen “wiki” ler arasında en çok kullanılan sistemlerden birisi Dokuwiki’ dir. Veritabanı kullanmadan düz metin dosyalarında tuttuğu tüm bilgiler, erişimi ve düzenlenmesi kolay bir halde saklanır.

Moodle: (PHP) Bu sistem eğitim amaçlı hazırlanan bir CMS sistemdir ve aslında bu sistemlere Course Management System adı verilir. Eğitimcilere kolaylık sağlayacak özellikleri ile en çok tercih edilen çevrimiçi eğitim sistemlerinden biridir.

SMF: (PHP) Ücretsiz oluşu, etkileyici ara yüzü, ek özellikleri ve karmaşık olmayan, sistemi yormayan kodlama yapısı ile dikkat çeken bu forum sistemi son yıllarda en çok tercih edilen forum sistemlerinden biridir.

WordPress: (PHP) Bu blog sistemi sayesinde istediğiniz esneklikte çalışabilir, içeriklerinizi ister blog düzeninde ister daha görsel sistemlerle bezeyerek web kullanıcılarının dikkatini çekebilir ve standartlara uygunluğu sayesinde arama motorları tarafından birinci sırada tercih edilebilirsiniz.

eGroupware: (PHP) Grup kullanıma izin veren bu sistemde şirketlere özel grup çalışmalarını kolaylaştıracak bir yönetim sistemidir. eGroupware sayesinde şirket çalışanlarınız, kendi belgelerini, randevularını, adres ve iletişim bilgilerini, proje ve planlarını kontrol edip düzenleyebilecekler.

Coppermine: (PHP) Coppermine, kullanıcılara da resim upload etmesine izin veren bir fotoğraf albüm sitesi sahibi olmanıza yardımcı olur. Kurulumu basit ve çabuk bir sistemdir.

PhpBB: (PHP) Forum oluşturmanıza yardımcı olan bu script kaynak kodlarındaki esneklik, yönetici panelinin kullanım genişliği ve eklenti destekleri ile dikkat çekiyor. PhpBB şu anda en çok kullanılan forum scriptlerinden birisidir.

ZenCart: (PHP) Bir alışveriş sitesi uygulamasıdır. Kurulumu çok kolay olması ile birlikte kullanımı ve yönetimi o kadar detaylı bir sistemdir. Web kullanıcısı ürünü görür, siparişi verir, nakliye yöntemini seçer ve sıra ödeme yöntemine gelir. Ödeme olarak Paypal desteği olan bu sistem pazarlama ve market sistemleri için birebirdir.

MediaWiki: (PHP) Wikipedia ve benzeri sitelerde kullanılan aşırı yüklenmelerde bile sistem kararlılığını koruyan bir ansiklopedik bilgi tartışma platformudur.

OpenCart: (PHP) Zengin arayüzü, arama motorları tarafından sevilen geniş içerikli bir alışveriş sistemidir. İnternet üzerinde mağaza kurmanıza yardımcı olur ve mağazanızda satış yapmanıza izin verir.

OsCommerce: (PHP) OsCommerce CMS olarak ücretsiz yayınlanan online alışveriş platformları arasında en çok tercih edilenidir. Eklentileri sayesinde birçok özellik ekleyip çıkarabileceğiniz bir sistemdir.

PHP-Fusion: (PHP) PHP4 ile yazılmış basit görünümlü bir portal sistemidir. Bir portalda arayacağınız bir çok özelliği barındırır.

MODx: (PHP) Kullanımı basitleştirilmiş olan bu portal sisteminde güvenlik ön plandadır ama esneklikten de ödün verilmemiştir. SEO ve AJAX desteği vardır.

CMS Made Simple: (PHP) Bu portal sayesinde kolayca zengin bir portal oluşturabilirsiniz. İçerdiği WYSIWYG editörü, arama fonksiyonları, yönetim özellikleri ve diğer eklentileri ile sitenizin kapasitesini üst sıralara çekebilirsiniz.

Mambo: (PHP) Bu portal SEO dostu olması, erişimi kolay belge ve dosya yönetimi, güvenlik duvarları ve eklenti desteği sayesinde tercih sebebidir ve hala kullanılmaktadır.

XOOPS: (PHP) XOOPS dinamik portallar oluşturabileceğiniz geniş özellik denetimi sayesinde yönetimi sizin elinizde olan bir sistemdir.

MyBB: (PHP) Kullanım kolaylığı düşünülerek yapılmış olan bu forum platformunda görsel çeşitlilik ve güvenlik ön planda tutulmuştur. Eklentileri sayesinde MyBB’ ye değişik özellikler de kazandırabilirsiniz.