Dolar, Faiz ve Petrolün Türkiye’ye Yansımaları

Dolar, Faiz ve Petrolün Türkiye’ye Yansımaları

PAYLAŞ

Doların 2.50 TL’yi bulması Türkiye’de alarmların çalmasına neden oldu. Peki, nasıl oldu bir anda bu dolar 2.50 TL’ye kadar nasıl çıktı?

Öncelikle epey süredir devam eden MB’ye (Merkez Bankası)  hükümet tarafından yapılan faiz baskıları o kurumun rahat kararlar alamamasına ve MB’nin en sonunda faizleri indirmesiyle doların hareketliliği başladı. Faizler 2 puan 3 puan inerek yavaş yavaş doların 2.43 sonra 2.47 ve en sonunda 2.50 TL ye kadar dayandığını gördük. Makroekonomide basit bir kuraldır faizler ile yatırımlar ters orantılıdır. Daha önceki yazılarımda dediğim gibi Türkiye Serbest Piyasa Ekonomisi ile çalışıyor. Yani yatırımcıların ülke içerisinde yaptıkları yatırımlar o ülkede süregelen sıcak paranın ülkede ki büyüme ve enflasyon endeksli sonuçlar vermesi bekleniyor.

economy

Faizler düşecek yatırımlar artacak enflasyonda buna paralel olarak azalacak işsizlik azalacak falan. Ama faizler in düşmesi beklendiği gibi enflasyonu düşürmedi  ki arttırdı işsizlik %10 yükseldi. Dolar aslında dünya piyasalarına bakacak olursak %20 artmaktadır fakat ülkemizde dolar %40 artıyor bunun da dış borcumuzu 26 günde 96 milyar dolarlık bir zarara neden oldu. Şahsi fikrim artık MB bankasının verdiği faiz kararlarına hükümet yetkililerinin saygı duyması gerektiği yoksa ülkede daha büyük bir krize neden olabilir ister istemez bu da vatandaşı etkiliyor artan kur ne kadar petrol fiyatları düşse de artan kurla maliyetler artmıştır.

 

Artan kur ithalatımızda derinden etkileyecek dışardan alınan cep telefonları, bilgisayar gibi teknolojik ürünler artık kur farkından dolayı daha maliyetli olacak ve dışarıdan alınmak zorunda kalacak devletin ne kadar ithalatı kesmek istiyoruz demesine karşın talebin yüksek bir biçimde teknolojik ürünler üzerinde odaklanması yine bu ürünler dışarıdan getirtilmesi anlamına geliyor bu da ithalatı arttırıp enflasyonu da kötü yönde etkileyecek. Doların bu artışı büyük projeler hatta 3. Köprü ve 3. Havalimanına da etkileyecek. Kısacası doların artışı ülkemizi epey kötü yönden etkileyecek sadece bu Türkiye içerisinde döviz bulunduran yatırımcılar için büyük avantaj. Tabi Merkez Bankası da Değerlenen döviz rezervini satabilir.

 

Bankalar zorunlu karşılık olarak MB verdikleri dövizlerle MB’nin döviz rezervleri son zamanlarda çok artmaya başladı.1.dünya savaşından kalma 100 ton altın olduğu söylenir. MB bankaların zorunlu karşılık verdikleri değerli dövizleri satarsa bankaların kullanılabilir kaynaklarını azaltır epeyce bankaların da çöküşü ülkeyi yakinen etkiler ondan bu konularda çok dikkatli adımlar atılmalıdır. Petrole gelecek olursak petrol fiyatlarındaki bu azalış ülkemizi etkilice çünkü petrolü ithal eden bir ülkeyiz orda ki azalış İthalatı aynı zamanda enflasyonu da yakından etkileyecek. Tam petrol düştü daha düşük ithalat ile enflasyonu toparladık dedik kur un artışı yine dengeledi olayı. S&P yaptığı açıklama da düşen petrol sadece Amerikan ekonomisini iyi yönde etkileyeceğini belirtti ve petrol ihraç eden Suudi Arabistan gibi ülkelerin kredi notunu negatif yaptı. Rus Gazprom ise Rusya da olan Türk özel sektör yatırımcılarına 68 dolarlık zam yaptı ve orda yatırımcılardan da batarız açıklamaları gelmeye başladı bile şimdiden. Kısacası etkileyen mi etkilenen bir ülke misin? Etkileyensen büyük bir ekonomisin. Fakat etkilenensen küçük ve dışarı bağımlı her türlü olumsuz küresel gelişmelerden etkilenirsin bu yüzden Türkiye’de artık baskı yönlü MB bankasına müdahale değildi işi bilen kurumlara bırakılmalıdır.