Düşük Karbonhidrat Diyeti Nedir

Düşük Karbonhidrat Diyeti Nedir

PAYLAŞ

Kilo vermek denilince konu genellikle iki bakış açısıyla ele alınır. Birincisi, estetik kaygılı, kısa zamanda çok kilo vermeyi amaçlayan, çoğunlukla moda diyetleri içeren ve bırakıldığında verilen kiloların hızla geri alındığı, daha sağlıksız yoldur.
İkincisi ise sağlıklı olmayı hedef alan, uzun vadeye yayılmış, bazı beslenme alışkanlıklarını ömür boyu sürdürmeyi amaçlayan, dönemlik olmayan yoldur. Burada ikinci yolun prensipleriyle düşük karbonhidrat diyetini irdeleyeceğiz.

Tartı da bir kaç kilo az görünmek çok da önemli değildir aslında. Bu uğurda hızlı kilo vermek için karbonhidratı tamamen kesmek, çokça yapılan bir sağlık hatasıdır. Düşük Karbonhidrat Diyetine başladığı zaman, ekmek, makarna, mısır, patates, pilav gibi besinleri tamamen kesen biri, ihtiyacı olan karbonhidratı Glikojen Deposu ve Kandaki Şeker Bitince Kas içerisindeki karbonhidrattan Kullanmaya başlar bu da kas kaybına, beraberinde de su kaybına yol açar.

 

Yani diyette karbonhidratı kesen kimse hızlıca verdiği kiloların kas ve su kaybı olduğunu bilmeyerek sevinebilir ancak aynaya baktığına, kilosu azalmasına, yüzü, kolları incelmesine rağmen , karın ve kalça bölgesindeki yağların hiç azalmadığını görecektir. Bunun yanı sıra 1kg kas kaybı 2.7 kg su kaybını beraberinde getirir. Düşük Karbonhidrat Diyetinin sürdürülmesi durumunda artan kas ve su kaybı çeşitli sağlık sorunları meydana getirir.

  • Sıvı- elektrolit dengesizliği
  • Osteoporoz ( kemik erimesi)
  • Kanda ürik asit birikmesi ve buna bağlı Gut hastalığı
  • Kalp ritm bozukluğu
  • Kanda lipit ve kolesterol yükselmesine bağlı kslp damar rahatsızlıkları
  • bazı sağlık sorunlarına örnek gösterilebilir..

Sağlıklı bir beslenmede yer alması gereken besin gurupları ve oranları şu şekilde olmalıdır.

Protein miktarı günlük enerji alımının %12-15 i arasında olmalıdır. Protein bakımından yüksek diyetlerde, doymuş yağ oranı yüksek yağ alımı da artmaktadır.

Sağlıklı bir diyette enerjinin %25-30 u yağlardan alınmalıdır. ADEK vitaminlerinin vücuttaki emilimi yağlar yoluyla sağlandığından bu çok önemlidir.

Karbonhidrat %55-60 ile günlük enerji alımının sna bileşenidir. Karbonhidrat tahıllar, kurubaklagiller, meyveler, basit şekerler ve tahıllı ekmeklerden alınmalıdır.

Vücut ağırlığından çok ne kadarının yağ, kas ve su olduğu önemlidir. Aynı kiloda iki farklı kişiden yağ oranı yüksek olan şişman , kas oranı yüksek olan daha fit görünecektir. Bu sebeple tartıdaki rakamlara takılıp, hızlı kilo vermeye çalışmamalı, yağ oranımızı düşürmeye çalışmalıyız.

Sonuç olarak düşük karbonhidrat diyeti sağlık açısından uzun vade de uygulanabilir gözükmüyor.

 

 

 

 

 

PAYLAŞ
Önceki makaleAudi Sürücüsü Olmadan 900 Kilometre Yol Yaptı
Sonraki makaleÖzgürlük Nasıl Etik Sayılır?
Gezegende.com, teknoloji, bilişim, sosyal medya ve internet odaklı haber portalıdır. 2013 Temmuz ayında yayına başlayan Gezegende.com'u yakından takip etmek için sosyal ağ hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz.