İnternet Engelinin Türkiye’ye Zararı 35 Milyon Dolar

İnternet Engelinin Türkiye’ye Zararı 35 Milyon Dolar

PAYLAŞ

Brooking Enstitüsü tarafından yapılan araştırma sonucunda 1 Temmuz 2015 – 30 Haziran 2016 tarihleri arasında yapılan internet engellemeleri Türkiye’ye 35 milyon dolarlık zarar verdi.

Hayatımızın her alanına giren İnternet taşınabilir ve sabit ( Saat, buzdolabı ve televizyon) neredeyse artık tüm cihazlarda yer alıyor. Durum böyle olunca internet engelleme veya yasaklamaları sonucunda madur kullanıcılar kadar, firmalarda ekonomik anlamda olumsuz etkileniyor.

1 Temmuz 2015 30 Haziran 2016 tarih aralığını kapsayan internet erişimi yaklaşık son bir yılda 66 saat engellendi. Araştırmaya göre dünyadaki toplam internet kesintilerinin maliyeti 2.4 milyar doları bulurken, Türkiye‘de bu tarihlerde yaşanan 3 internet kesintisinin maliyeti 35 milyon dolar oldu. Bu araştırma 4 Kasım 2016’da yaşanan internet kesintisinin dışında kalıyor.

Araştırmayı yürüten Darrel M. West‘in raporuna göre 19 ülkede toplam 753 gün internet kesintisi yaşandı ve Türkiye‘de ise belirtilen tarih aralığında 2.75 gün internete erişilemedi.internet_disconnection

Haberleşme Engeli Özgürlüğe Aykırı

Engelliweb tarafından elde edilmiş verilere göre ise şu an Türkiye’de erişime engeli bulunan toplam alan adı sayısı 113 bin 146. Türkiye’de 4 Kasım 2016 tarihinde ilk kez engellenen WhatsApp daha önce İran ve Brezilya’da engellenmişti.

Yasal Olmayan Kesintiler Hukuka Aykırı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, dünkü engellemelerle ilgili, “Sosyal medya platformları hakkında verilmiş bir erişim engelleme kararı yok” dedi.yaman-akdeniz

Hukuki dayanağı olmayan engellemenin ifade ve bilgiye erişim özgürlüğü ile haberleşme özgürlüğüne aykırı olduğunu belirten Prof. Dr. Akdeniz, “Sadece sansürleme olarak değil aynı zamanda tüm haberleşme imkânlarını felç eden böyle bir uygulamanın demokratik toplumlarda kabul edilmesi mümkün değildir. Zaten demokrasiden bahsedecek pek bir şey de kalmadı” diye konuştu.