Nükleer Santral Nedir?

Nükleer Santral Nedir?

PAYLAŞ

Nükleer Santral Nedir? Yakıt olarak radyoaktif maddelerin kullanıldığı ve elektrik enerjisi üreten tesisler.

Nükleer santral, yakıt olarak radyoaktif maddelerin kullanıldığı ve elektrik enerjisi üreten tesislere verilen isimdir.  Radyoaktif maddelerin kullanımından dolayı Nükleer santraller diğer elektrik üretim tesislerine göre oldukça risklidir. Dolayısıyla daha yüksek güvenlik önlemleri altında çalışması gerekmektedir.

Nükleer santraller dünyanın yaklaşık %15 – 19 oranında elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Dünya genelinde 435 adet nükleer santral bulunmaktadır.

NASA tarafından yapılan açıklamalarda Nükleer santraller patlamadığı sürece termik santrallerin neden olacağı ölümleri ve riskleri azaltmakadır. Nükleer santraller şimdiye kadar termik santrallerin neden olacağı tahmini 1,84 milyon ölümü ve 64 Gigaton karbondioksit salımını önlemiştir. Termik santraller ve patlama riski olan nükleer santraller ve atıkları, her türlü canlılar için tehlikelidir.

Nükleer santraller neden zararlıdır?

Düzgün çalışmayan nükleer santraller, büyük sorunlara neden olabilirler. Santrallerin risk sebepleri arasında Atom çekirdeklerinin parçalanarak enerji yayması tehlikeyi yaratıyor. Atomun çıkardığı ısı enerjisi oldukça yüksektir ama çıkardığı radyasyon ancak özel binalarda veya kurşun mezarlarda saklanır ve uzun yıllar boyu radyasyon yaymaya devam eder.

Nükleer Santrallerde meydana gelebilecek en ufak sızıntı milyonlarca canlının radyasyona maruz kalmasına sebep olacaktır. Örneğin;1986 yılında Rusya’da yaşanan Çernobil faciasında Çernobil Nükleer Santrali’ndeki sızıntıdan 3 milyon insan radyasyona maruz kalmış ve radyasyon Karadeniz kıyısına kadar ulaşmıştır.

Ülkemizde 1976’da Akkuyu’da Nükleer Santral kurulması yine gündeme gelmiştir. Ancak çevre örgütü ve gönüllülerinin oluşturduğu baskılar ertelenmiştir. Akkuyu’nun 25 km açığından geçen Ecemiş Fay hattı da bu bölgeyi oldukça riskli kılan bir durum oluşturmaktadır.

nukleer-santral

Nükleer santrallerin tamamen güvenli olduğunu söylemek oldukça yanıltıcı olur. Santraller uzman ekipler tarafından emniyetleri en üst seviyelerde tutarak üretim yapılmalıdır. Bizim gibi nükleer reaktör inşasında tecrübe sahibi olmayan ülkelerde sorunların ortaya çıkma riski diğer ülkelere oranla çok daha yüksektir.

Dünyanın En Yüksek Kapasiteli Nükleer Santrali

Dünyanın en yüksek kapasiteli üretim yapan nükleer santrali Japonya’da bulunan Kashiwazaki – Kariwa ’nın 3 km yakınında yerleşim alanları bulunuyor. Santral geçmişte oluşan güvenlik açıkları sebebiyle 2-3 kez üretimine ara vermiştir. Kashiwazaki – Kariwa santrali en son Nisan 2011 depreminde uğradığı zarardan yine kapanmıştır ve 2015 yılının sonunda tekrar faaliyete geçmesi bekleniyor.

Nükleer Santral Kontrol Odası
Nükleer Santral Kontrol Odası

Elektrik enerjisi üreten santraller üç gruba ayrılıyor.

a) Hidroelektrik santralleri
b) Termik santraller
c) Nükleer santraller

  1. Hidroelektrik Santralleri, barajda biriken suyu yerçekimi potansiyel enerjisi içermektedir. Su, belli bir yükseklikten düşerken, enerjinin dönüşümü prensibine göre yerçekimi potansiyel enerjisi önce kinetik enerji ye sonrasında da Türbin çarkına bağlı generatör motorunun dönmesi vasıtasıyla Potansiyel elektrik Enerjisi elde etmeye yarar.
  2. Termik santraller buhar gücüyle çalışan güç santralleridir. Termik santrallerde ısıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır ve enerji üretimini gerçekleştirir. Bazı termik santraller elektrik üretmenin yanı sıra endüstriyel ve ısıtma amaçlı ısı üretimi, deniz suyunun tuz ile ayrıştırılması gibi amaçlarla da kullanılır.
  3. Nükleer santral, bir veya daha fazla sayıda nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak elektrik enerjisinin üretildiği tesistir.

Kaynak :

http://www.world-nuclear.org/
http://www.wikipedia.com
http://www.power-technology.com