Trafikte Öfke Kontrolü

Trafikte Öfke Kontrolü

PAYLAŞ

Ülkemizde, binlerce kişinin yaralanmasına binlercesinin ölümüne, öksüz ve yetim kalmasına, milyonlarca liralık milli servetin heba olup gitmesine sebep olan trafik kazaları var.

Kazalara sebep olarak ise eğitimsizlik, ceza sisteminin yetersizliği, altyapı eksikliği gibi faktörler sıralanabilir; ama en temelinde insan faktörü var.

Arabanızla yolda güzel güzel giderken biri yolunuzu kesiyor ya da sakince park etmeye çalışırken biri aniden yerinizi kapıveriyor. Birkaç seçeneğiniz var: a) derin bir nefes alır ve yolunuza devam edersiniz, b) korna çalar, ardından yolunuza devam edersiniz, c) tekrar tekrar korna çalarsınız, bağırır çağırırsınız, direksiyona bir yumruk atarsınız, karşınızdakine nasıl ehliyet vermişler diye söylenirsiniz, hatta sağa çekip, kontağı kapatıp aşağı iner ve kendinizi bir yumruklaşmanın ortasında buluverirsiniz.
Uzmanlar, son seçenekteki davranışları sergileyen sürücülerin tehlikeli olduğunu belirtiyorlar. Sakin ve mantıklı insanlar, birden bire direksiyonun arkasındaki bir savaşçıya dönüşüyorlar. Provoke edildikleri zaman, bağırıp çağırmaya başlıyor, küfrediyor, el hareketleri yapıyor, kavga etmeye çalışıyor, yani kendilerinin ve başkalarının hayatı için de bir tehlike oluşturabiliyorlar.

“Trafik kazasına yatkınlık” tanımı yapılabilir mi? “Riskli sürücüler” kimlerdir?
Öfke kontrolü yoksunlarının bu gruba girdiği tartışılmaz.

Trafik kazasınedenleri arasında etkileşim olgusuna açıklık getiren bir çalışmaya göre araç kullanma davranışıiki grup faktöre dayanır:
1. Sürücünün yetenek ve yetkinliğine ilişkin olanlar
2. Görev ya da araç kullanma ortamından kaynaklanan faktörler
Her iki durumda da “kişilik” önemli bir yer tutmaktadır. Birinci durumda, sürücünün belirli kişilik özellikleri trafik kazasına yol açan önemli risk faktörleri arasında doğrudan yer alırken, ikinci durumda diğer sürücülerin sahip oldukları bazı kişilik özelliklerinin çevresel bir faktör olarak bir sürücü için araç kullanma halini aşırı karmaşık bir hale getirmesi söz konusudur.
Her iki durumda da kolaylıkla öfke kontrolü sonucu ortaya çıkacaktır.
Peki trafikte öfke kriziyle nasıl başa çıkılır?
Öfkeyle baş etmede, öfkeyi tanımak ve alınan eğitimler çok işe yarar. Ayrıca, başkalarından uzak durma, işbilirliğini reddetme, sessizlik, unutkanlık, psikosomatik hastalıklar, depresyon ve suçluluk duyguları, kazaya yatkınlık, aşırı alttan alma, çekingen davranma, güceniklik de öfkenin dolaylı yollardan ifadesini içeren belirtilerdir.
Öfke, ne kadar bir zaman sonra yerini rahatlamaya bırakır?
Şayet;
– Öfkem var ,
– Öfke doğal ve evrensel bir duygudur,
– Öfkemi sağlıklı ifade etmeyi biliyorum diyebilirseniz, bu konuda egzersizler yaptıysanız çok kısa zamanda yatışır ve rahatlarsınız.

Herhangi bir kimse öfkelenebilir. Bu kolaydır. Ne var ki;
Doğru İnsana
Doğru Derecede
Doğru Zamanda
Doğru Maksatla ve
Doğru Biçimde Öfkelenmek
İşte Bu Zordur….
Aristo

Tüm diğer duygular gibi öfke de tanımlanıp, açıklandığında azalır.
– Öfke ve saldırganlık yerine empatik anlayışı geliştirmeyi deneyin.
– En kötü durumlarda bile koşulsuz olumlu bakışı seçin.
– Hissizlik yerine mutluluk öğretilerini seçin.
– Tarafsızlık doktrini yerine değiştiremeyeceğiniz gerçekleri kabul etmeyi seçin.
– Düşmanlık yerine “Bu bir düşünce şeklidir.” güçlü, enerjik davranışları
yapılandırmayı kabul edin.
Sürücü belgesi eğitim içeriklerine öfke kontrolü teknikleride mutlaka eklenmelidir…