Yeni Girişimler ve Şirket İsimleri İçin Domain Bulma Yöntemleri

Yeni Girişimler ve Şirket İsimleri İçin Domain Bulma Yöntemleri

PAYLAŞ

Yeni bir girişim projesi için vurucu bir ismin kulağa hoş gelmesi doğru isim olduğu anlamına gelmez. Yeni girişimler ve şirket isimlerinin isim bulma süreçlerinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir.

Yeni girişimler için en önemli kararlardan biri de isim bulmaktır. Markanızın veya şirketiniz için belirleyeceğiniz isim, alacağınız domain(alan adı) markanızı ve sizi nasıl tanıyacağını belirler. Bu yüzden öylesine seçilmiş bir isim sizin markanız olmakta zorluk çeker ve doğru yöntem olmaz. Doğru isim seçmek için kafanıza göre gelişi güzel bir isim seçmek tek başına sizin girişiminizin adını hak ettiği anlamına gelmez.

Girişim ve Şirket isimleri bulmak için şu şekilde bir yol izlenmelidir.

girisim-icin-isim-belirleme-yontemleri

  1. Telaffuzu Kolay İsim.

    Girişimlerinize veya Şirket isimlerinizi belirlerken hemen karar vermemek lazım özellikle yabancı dilde bir isim verirken iki defa düşünmek gerekiyor. Seçilen isim yazıldığı gibi okunuyorsa şirketinizin ismi bambaşka şekillerde telaffuz edilebilir. Okunuşu ve yazılışı farklı olan isimlerde arama motorlarında markayı bulmakta zorluk çekmek mümkündür çünkü insanlar doğru yazımı bilmiyor olabilir.

  2. İlham Gelene Kadar Beklemek.

    BloomThink kurucusu Billy Cripe sosyal medya ajansını kurmadan önce doğru isim için bütün aile üyesini bir masada toplar ve bir tomar kağıdı ortaya koyar daha sonra bütün aile üyelerinden farklı ilginç kelimeler yazmasını ister. En sonunda kızı “bloom” ve “think” kelimeleri bir araya getirir. Başta babası Billy Cripe olmak üzere bütün aile üyeleri bunun doğru marka ismi olduğuna karar verir. Siz de doğru ismi bulana kadar kesinlikle isim arayışına devam edin. Unutmayın ki; Yeni bir şirket kurmanın en zor süreçlerinden biri doğru ismi bulmaktır.

  3. Mümkünse İsminizin Bir Hikayesi Olsun.

    Girişimlerinizin ismi illa bir hikayeyi anlatmak zorunda değil fakat böyle anlamlı bir hikaye içinden çıkmış ve markalaşmış isimleri ele aldığımızda markalaşma ve marka ile müşteri arasındaki bağ diğerlerine göre çok fazladır.

  4. Çok Nesnel Olmayın

    Bazı şirketler tam olarak yaptıkları işi isim olarak kullanıyor. Bu yöneteme bağlı olmakta zorunlu değilsiniz. Örnek vermek gerekirse günümüzde n11 yaptığı işi mi anlatıyor tabiki de hayır ama doğru ismi bulmuşlar ve markalaşmış ki bakın bu makalemde bile konuşuluyor.

  5. Markanızın İsmini Beğendiğinize Emin Olun.

    Markanızın veya Şirketinizin ismini seçmek bazen tam bir baş ağrısı olabilir fakat eğer emin olmadığınız bir isme de karar verirseniz hemencecik bu süreci geçmek için ilerde sizin için bu her zaman engel olacaktır. Mutlaka marka isminizi veya Şirket isminizi seçerken içinize sinmediyse isim bulma sürecini doğru zamana kadar uzatın.