Göktürk 1 Uydusu Hakkında Merak Edilen Tüm Detaylar

Göktürk 1 Uydusu Hakkında Merak Edilen Tüm Detaylar

PAYLAŞ

Göktürk 1 uydusu, 5 Aralık saat 16.51’de Fransız Guyanası’nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezinden uzaya fırlatılacak.

Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İtalyan Telespazio şirketi arasında 2009’de imzalanarak yapımına başlanan Göktürk-1 projesi yarından itibaren hizmet vermeye başlayacak. 7 Yıl çalışma ömrü garantileyen Göktürk 1 uydusu, aynı zamanda kızılötesi olarakta görüntü aktarımı sağlayacak.

Maliyeti 261.5 milyon euro olarak açıklanan Göktürk 1 uydusu yüksek çözünürlükteki görüntüler elde etmesiyle terörle mücadelede aktif rol alacak.

gokturk_0

Her 90 Dakikada bir Dünya Çevresinde Turunu Tamamlayacak

Uydunun senede 60 binden fazla görüntü çekmesi bekleniyor. Göktürk 1 alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak, fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrılması, 59. dakikada güneş panellerini açması. Uydudan ilk sinyali, fırlatmadan 68. dakika sonra alması bekleniyor.

Uydu’nun, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonuna aktarması sağlanacak.
Space station in Earth orbit.

Sınır Güvenliği Göktürk 1’e Emanet

Yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kızılötesi görüntü aktarımı, çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapabilecek.

goktur-1

Göktürk 1 Programının İçeriği

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak; aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak bir uydu sisteminin tedarik edilmesidir.

goktur-1-uydu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Törene Katılacak

Fırlatma işlemi Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde TUSAŞ’ın Akıncı tesislerinde düzenlenecek törenle canlı olarak izlenebilecek. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer alacak.

.