En İyi Mac Uygulamaları

En İyi Mac Uygulamaları

PAYLAŞ

Mac bilgisayarlar için en iyi uygulamalar. Yeni Mac bilgisayar aldınız ve hangi uygulamaları kullanmanız ve yüklemeniz gerektiğini bilmiyorsanız. Sizler için hazırladığımız en iyi Mac uygulamalarını yükleyerek kullanabilirsiniz.

Mac App Store

Mac App Store, Mac’iniz üzerinde kullanabileceğiniz tüm uygulamaları tıpkı iPhone, iPod touch veya iPad’de olduğu gibi internet üzerinden yüklemenizi mümkün kılan bir sistem olarak düşünülebilir. Sistem sayesinde işinize yarayacak uygulamaları milyonlarca uygulama arasından kolaylıkla aratıp, bir mobil cihaza yükler gibi çabucak Mac’inize yükleyebiliyorsunuz. Üstelik yükleme sonrasında herhangi bir bekleme veya yeniden başlatma da talep edilmiyor. Her gün yenileri eklenen ve üçüncü parti uygulama geliştiricilerine de açık olan Mac App Store’da aradığınız uygulamayı kategoriler içerisinde arayıp, ona benzer diğer uygulamalara da erişebildiğiniz gibi, sağ üst köşede bulunan ve artık her Mac kullanıcısının aşina olduğu “Spotlight” benzeri bir arama çubuğu ile de özel olarak aratabilirsiniz.

 

Aradığınız uygulamayı bulduktan sonra saniyeler içinde yüklediğiniz uygulama Dock’unuzdaki yerini alacak ve kullanıma hazır hale gelecektir. Böylelikle yeni uygulamanıza ayıracağınız vakti, onu Mac’inize kurmak için harcamayacaksınız.

 

Ayrıca bilindiği üzere yazılım teknolojisi, donanıma oranla yenileme, geliştirme ve değişikliklere çok daha müsait olduğundan, Mac APP Store vasıtasıyla Mac’inize indirdiğiniz uygulamaların olası güncellemeleri de neredeyse kullanıcıya hissettirilmeden gerçekleşebiliyor. Mac’inizde kurulu halde bulunan bir uygulama için, geliştiricisi tarafından yayınlanmış bir güncelleme çıktığında Mac App Store anında bu güncellemeden kullanıcıyı haberdar ederek, kurulum için sizden izin istiyor. Tabi bunun için Mac’inizde kurulu olan tüm uygulamaların olası güncellemelerini tek bir adımda gerçekleştirebilmenize yarayan bir özellik de mevcut.

 

Sistem İyileştirme: Mac’inizi kullanmak daha da kolaylaşabilir!

 

KeyRemap4MacBook

Pqrs.org

 

İsminden sadece MacBook kullanıcılarına hitap ediyormuş gibi gözükse de KeyRemap4MacBook aşağı yukarı tüm özelliklerini diğer Mac modellerinde de gösteriyor. Uygulama basitçe, Unix yazı editörü programlarında kullandığınız klavye kısa yollarını ve kombinasyonlarını Mac’inize yüklü halde bulunan tüm uygulamalarda da kullanabilmenizi sağlıyor.  Bilhassa Mac OS X kullanımı esnasında hemen her pratik işlemi kolaylıkla gerçekleştirdiğimiz CMD, Shift ve Option tuşlarına atanmış özel görevleri Mac’inizde yüklü halde bulunan tüm uygulamalara da KeyRemap4MacBook sayesinde uygulayabilmek, söz konusu uygulamaların sadece teoride değil, pratikte de Mac OS X Lion’ın içine iyice yoğurulduğu hissini veriyor. İlk bakışta uygulamanın ara yüzü bir nebze karışık da gözükse, kullanım pratiği edinildikçe alınan faydanın artacağından emin olabilirsiniz.

 

Shade Control

Tapfuze.com

 

Shade Control, Mac’inizin monitörünün ışık ve parlaklık ayarını kolaylıkla yapabilmenizi sağlayan bir uygulama. Mac OS X Lion üzerinde yer alan Menü Bar’ın içerisinde oldukça estetik bir lamba ikonu şeklinde yer alan uygulamanın belki de en güçlü özelliği Mac’inize bağlı birden fazla monitörün ışık ve parlaklık ayarlarını aynı anda, herhangi bir sistem değişimine gerek kalmadan yapabilmesi. Mac’inize bağlı olan ikinci bir monitör varsa da bu monitörün parlaklık ve ışık ayarlarını Shade Control ikonu üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İlk bakışta elzem olmayan  bir özellik ve uygulama gibi gözükse de, özellikle çoklu monitör kullanan Mac tutkunlarına pratiklik kazandıracağı kesin.

 

Deja Vu

Propagandaprod.com

 

Deja Vu, Mac’inizin System Preferences menüsüne yerleşerek istediğin herhangi bir anda istediğiniz herhangi bir aygıta, ki bu aygıt direk olarak Mac’inize takılmış bir harici depolama ünitesi veya Mac’inizin o anda bağlı bulunduğu bir yerel ağ olabilir, sistem yedeklemesi yapılabilmesini sağlayan bir uygulama. Evet, hatırlattığı üzere uygulama Mac OS X’in içerisinde standart olarak yer alan Time Machine uygulamasına benziyor ancak, Deja Vu’yü, Time Machine’in biraz daha gelişmiş ve kullanıcıya çok daha fazla opsiyon sunan bir hali olarak düşünmek gerek. Bu ekstra opsiyonlar arasında, yedekleme yapılacak aygıtın sistem düzeltmelerinin yapılmasından, yedeklenen dosyaların dosyalama sistemi senkronizasyonlarının ayarlanabilmesine kadar birçok şey var. Öte yandan uygulamanın belki de tek kötü yanı, kullanıcı hesabı kapalıyken yedekleme işlemine devam edememesi.

 

ClipList

Limit-point.com

 

Tahminimizce sadece Mac kullanıcılarından ziyade tüm kişisel bilgisayar kullanıcılarının belki de farkında olmadan en sık kullandıkları işletim sistemi özelliği olan Clipboard sistemini, Mac OS X üzerinde ClipList uygulaması ile bir adım ileriye taşımak mümkün. ClipList uygulaması Menu Bar’a yerleşen ikonu üzerinden erişilebilen menüsü sayesinde çoklu kopyalama-yapıştırma özellikleri ile birlikte, belirli bir anda Clipboard’daki tüm ögelerin masa üzerinde bir RTF uzantılı dosya olarak da kaydedilmesine olanak tanıyor.  Aynı zamanda uygulama sayesinde çok daha evvel kaydettiğiniz Clipboard işlemlerini belirli bir zaman sonra yapabilmek de mümkün. Bizce Clipboard’ın kullanıcıya kazandırdığı pratik kullanım avantajlarını tam da olması gereken doğrultuda tamamlayan bir Mac OS X uygulaması ClipList.

 

Launcher

Nulana.com

 

Esasen Mac App Store üzerinde Launcher muadili sayılabilecek düzinelerce “başlatma” uygulaması var.  Launcher, bu düzinelere bünyesindeki pratik özelliklerle anlamlı bir katkı yaparak, onların arasından bir adım sıyrılıyor. Bir klavye kombinasyonu ile aktive edilen Launcher, Spotlight’ın yanında yatay olarak yerini alıyor. Bu bölüme istediğiniz bir uygulamanın adını, sözlük aramalarınızı veya bir aritmetik problemi yazabilirsiniz.

 

OpenMenu

Artman21.com

 

OpenMenu, bir önceki uygulama Launcher gibi menü bazlı bir “başlatma” uygulaması. Hiyerarşik olarak dizilebilen uygulamaların dizildiği sıra ile başlatılabilmesi özelliğinin yanı sıra, Apple script’lerini de “launch” edilebilir. Uygulamayı üç ayrı yolla aktive edebilmek mümkün. Menu Bar, normal uygulama menüsü ve pop-up menüleri ile uygulamayı aktive edebilmek mümkün. Bunun ötesinde Mac OS X’in Finder uygulamasının kabiliyetlerini de ufak ayrıntılarla da olsa yükseltebilen uygulama ufak ama verimli bir Mac OS X yükseltmesi olabilir.

 

DwellClick

Dwellclik.com

 

DwellClick uygulaması, Mac’iniz içerisinde mouse’unuzla hiçbir tıklama yapmadan gezinmesini sağlıyor. Örneğin herhangi bir yerdeki bir uygulama ikonu üzerine fare imlecinizi bir süre sabit tuttuğunuzda DwellClick o ikona ait uygulamayı otomatikman açıyor. Uygulama içerisinde yer alan “Adım Adım” köşesini takip ederek uygulamaya bunun gibi birkaç özellik daha öğretilebilir. Kısacası fare imlecinin kabiliyetlerini artırmak ve ona gerektiği yerlerde farklı özellikler de eklemek DwellClick uygulaması ile mümkün. DwellClick, fareden ziyade Mac’ini TrackPad ile kullanan kullanıcılar için ilgi çekici ve pratik yeni kullanım özellikleri kazandırabilir.

 

Shortcuts

Nulana.com

 

Ciddi Mac kullanıcıları bilirler: Klavye kısa yollarını kullanmak bir zorunluluk. Shortcuts uygulaması sayesinde Mac OS X kullanımı esnasında pratiklik kazandıran klavye kısa yolları ve kombinasyonlarına yenilerini eklemek mümkün. Bunun da ötesinde bu kısa yol kombinasyonlarına yenilerini eklemek ve örneğin bu yeni kombinasyonları sadece belirli uygulamalara atamak da mümkün. MacLine’ın bu ayki dosya konularından bir diğeri olan Safari Kısa Yolları ile rahatlıkla paralel okunabilecek bu uygulama, hem Mac’inizin çok daha “sizin” olmasını sağlıyor hem de onun kullanım kolaylığını çok daha ötelere taşıyor. Bunca çok kısa yol arasında oluşabilecek karmaşıklığa karşı oluşturulan kısa yolların kategorizasyonu da bir listeleme sistemiyle mümkün kılınmış. Kısacası Shortcuts, Mac’leri ile günün büyük kısmını geçiren tüm kullanıcılar için, onu çok daha verimli ve hızlı kullanmak için harika bir uygulama.

 

 

Sapiens

Sapiensapp.com

 

Sapiens uygulaması da esasen bir “başlatma”, “çalıştırma” uygulaması olmasına rağmen, esas dikkati fare imlecinin hareketlerine çekiyor. Herhangi bir uygulama üzerinde çalışırken Sapiens uygulaması sayesinde fare imleci ile döngüsel hareketler ile pratik menülere erişimi gerçekleştirebilirsiniz. Bu menü üzerinde o an açık olmayan vefakat sıklıkla kullandığınız uygulamaların kısa yollarını, Mac OS X içerisinde sıklıkla kullanılan diğer yerleşik uygulamaların ikonlarına oldukça estetik olarak ulaşabilmek mümkün. Aynı zamanda Sapiens menüsünü kendiniz atayacağınız bir klavye kombinasyonu ile de ekrana kolaylıkla taşıyabilirsiniz.

 

Window Commander

Delvesystems.com

 

Mac’inizin kullanımı esnasında bir an, kaç pencerenin açık olduğunu bilebilir misiniz? Birden fazla uygulama ve programla çalışan birçok Mac kullanıcısı için bu, hemen yanıtlanabilecek bir soru değil elbette. Window Commaner herhangi bir anda açık olan Mac OS X uygulamaları arasında geçiş yaparken, bu geçişi Mac OS X’in yerleşik özelliği olan CMD+Tab klavye tuş kombinasyonundan çok daha efektif bir şekilde yapabiliyor. Uygulama aynı zamanda bu geçişi o an açık olan uygulamaların estetik görselleri eşliğinde yapıyor; bu da Mac OS X kullanımının estetik avantajlarını bir adım daha geliştiriyor.

 

ÜberMask

Novamedia.de

 

ÜberMask, size Mac OS X üzerinde bazı dosyaları veya klasörleri gizleme olanağı veriyor. Ana “gizle” ve “göster” komutlarını basit klavye kombinasyonlarına atamak mümkün. Aynı zamanda uygulamanın ana ekranında Mac’inizin içerisinde hangi dosyaların gizlediğinizi hangilerini tekrar görünür kıldığınızı izleyebilirsiniz. Özellikle birden fazla kullanıcısı olan Mac’leri kullanırken kişisel gizliliğinizi korumak için kullanışlı bir uygulama olabilir.

 

TidyTop

Tidytopapp.com

 

Birçok kullanıcının kolayına geldiği için, birçoklarının da alışkanlığı gereği Mac kullanırken birçok dosyayı masa üzerine kaydedilmesi sık görülen bir durum. Ancak masa üzerinizde çok fazla ikonun olması Mac’inizin çalışma hızını yavaşlatabilir. TidyTop, masa üstünüzü temiz ve böylece Mac’inizi daha hızlı tutabilmenize yardımcı olacak bir uygulama. Uygulama bir arşiv dosyası oluşturarak gerekli anlarda masa üstünüzde kullanılmayan uygulamaların ikonlarını ve diğer tüm dosyaları o arşiv içine atıyor. Böylelikle daha temiz bir masa üstü ve tabi ki daha derli toplu ve hızlı bir Mac’e kavuşuyorsunuz. Özellikle düzen ve tertibi, çalışma disiplinlerinin merkezine yerleştiren Mac kullanıcıları için gayet verimli bir uygulama olduğu kesin.

 

Undock

Flyingpapersoftware.com

 

Undock özellikle mobil Mac kullanıcılarının yani MacBook, MacBook Air ve MacBook Pro kullanıcılarının çok daha çabuk log off yapabilmesine yardımcı oluyor. Bu yardımı o anda bilgisayara bağlı tüm harici aygıtları aynı anda Mac’inizden çıkartarak yapan uygulama sayesinde özellikle acil anlarda Mac’inizi kapatma hızınız oldukça artıyor. Aynı anda çıkartılan bu harici aygıtlar arasında o anda taşınabilir Mac’inize bağlı olan tüm USB aygıtlar, FireWire aygıtlar ve CD/DVD diskleri de dahil.

 

 

 

 

Wraparound

Digicowsoftware.com

 

Wraparound, fare imlecinizin Mac’inizin ekranının herhangi bir köşesine geldiğinde tam ters konumdan çıkması sağlayan bir uygulama. İlk başta tuhaf gelebilen bu uygulama, bazı kullanıcılara özellikle ilk başta kullanışsız gelebilse de, zaman geçtikçe ve kullanılan uygulamaların Wraparound kullanımına uygun özellikleri ortaya çıkarıldıkça eğlenceli ve pratik olabilir.

 

Altyapı Uygulamaları: Mac, harikulade de bir donanım. Peki, yazılımı daha da mükemmelleştirmek mümkün mü?

 

DTerm

Decimus.net

 

Mac OS X içerisindeki Terminal’i sıklıkla kullanan bir Mac kullanıcısı iseniz, herhangi bir uygulama esnasında Terminal’i tek bir tıkla açabilmenizi sağlayan ufacık bir uygulama.

 

MiStat

Bjango.com

 

MiStats, Mac’inizin kullanım istatistiklerini izleyebileceğiniz bir istatistik programı. Mac’inizin o anki donanımlarıyla ilgili, örneğin CPU ısısı, RAM kullanımı, sabit disklerin doluluk durumu gibi, bilgiler sunan bir uygulama. Mac’inizin ömrü ve kullanım durumu ile ilgili ipuçları verebilen bu donanım bilgilerinin tek bir pencerede görülebilmesi faydalı.

 

Minutes

Onigiri-design.com

 

Minutes, belki de bir çoğumuzun hayatında şu ana kadar gördüğü en estetik ve aynı zamanda kronometre olarak da kullanılabilen bir saat ve zaman uygulaması. Kronometre ses ve alarmını iTunes dosyalarına atamak da mümkün.

 

Disk Falcon

Sadcatsoft.com

 

Disk Falcon, Mac’inizin sabit diski hakkında gerekli tüm bilgileri renkli ve kolay anlaşılabilir diyagramlar ile kullanıcıya sunan bir uygulama. Uygulama sadece bu bilgiler Mac kullanıcısıyla paylaşmıyor, aynı zamanda sabit diskin daha uzun ömürlü ve sağlıklı kalabilmesi için gerekli tüm müdahaleleri yapabiliyor. Mac OS X içerisinde yerleşik olarak yer alan Disk Utility uygulamasının çok daha estetik ve yetili bir muadilini arıyorsanız, Disk Falcon tam size göre.

 

Task Til Dawn

Oliver-matuschin.de

 

Task Til Dawn, Mac’inizdeki istediğiniz uygulamaların istediğiniz saatte çalışmasını sağlayan ve buna göre bir takvim ve zaman dilimi ile Mac’inizi yöneten bir uygulama. Task Til Dawn ile  günlük rutinleri Mac’inizin otomatik olarak yapacağı şekilde programlayabileceğiniz gibi, daha kompleks ve aylık veya yıllık hareketleri de kaydedebilirsiniz. Unutkanlığa da kesin bir çözüm olabilir. Üstelik çok düşük bir sistem gereksinimi ile sürekli Dock’unuzda açık kalabilecek Task Til Dawn uygulaması, açık kaldığı müddetçe takvimden sapmayacaktır.

 

 

Space Gremlin

Spacegremlinapp.com

 

Space Gremlin sabit diskinizin mimarisini, tüm bilgilerini ve genel durumunu çok şık ve yetili bir ara yüz eşliğinde size sunan bir uygulama. Bu uygulama sayesinde tek bir pencere içerisinde Mac’inizin sabit diski içerisindeki tüm bilgileri görebilmeniz mümkün. Özellikle dosyaların sabit disk içerisinde kapladıkları yerleri de göstermesinden dolayı Space Gremlin kullanıcılarına aynı zamanda faydalı bir sabit disk yönetimi de sağlıyor.

 

Fast Scripts

Red-sweater.com

 

Mac OS X içerisinde yer alan Scripts Menu’nün yerini alma iddiasındaki Fast Scripts, ekstra Automator özellikleri ile Scripts Menu’de ayrışıyor. Ayrıca kaydetmek istediğiniz scripts’lerinizi Mac OS X’in her zamanki kaydetme yerlerinden farklı yerlere de kaydedebilmesine olanak sağlıyor Fast Scripts.

 

Verimlilik: Çalışmaya başladığınızda bu uygulamalarında sizinle birlikte çalışacağından emin olabilirsiniz

 

CleanHaven

Holymackarelsoftware.com

 

CleanHaven uygulaması basitçe, bir yerden kopyalayıp bir başka yere taşıdığınız metni temizlemek üzerine iş gören bir uygulama. Kopyaladığınız metni CleanHaven penceresi içerisine yapıştırdıktan sonra uygulama kopyaladığınız metnin gözüktüğü ikinci bir pencere açacak. Bir başka Clipboard uygulaması yaptığınızda, bir önceki kopyalama metniniz CleanHaven penceresinde durduğundan, ona tekrar ulaşabileceksiniz. Bu tip bir uygulama özellikle kategorilenmiş halde çok fazla sayıda veri üzerinde çalışırken işe yarayacak gibi duruyor.

 

Time Tracker

code.google.com

 

Time Tracker, bilgisayar başında günde veya haftada ne kadar vakit geçirdiğini bilmek ve bu vakti yönetmek isteyen tüm kullanıcıların ilgisini çekecek bir uygulama. Zamana göre atanacak bazı görevler Time Tracker ile yönetilebilir, kullanıcıya zamanı geldiğinde o görevin yapılması gerektiğini hatırlatabilir, ve bu hatırlatmaları proje ismine göre, tarihe göre veya bir proje üzerinde geçirilen zamana göre sıralayabilirsiniz. Time Tracker aynı zamanda kişiselleştirilebilir filtreler de içermekte.

 

Calibre

calibre-ebook.com

 

Calibre çok amaçlı bir elektronik kitap okuyucu uygulaması. Calibre yardımı ile elektronik kitap arşivinizi düzenleyebilir, istediğiniz kitabın gösterimini sağlayabilir ve yeni elektronik kitaplar oluşturabilirsiniz. Calibre uygulaması piyasada bulunan toplam 15 elektronik kitap okuyucusu ile tam olarak uyumlu çalışmakta. Mac’iniz vasıtasıyla erişebileceğiniz elektronik kitap arşivinizi Calibre kullanarak yönetmek ve arşivinizi başı başına bir sanal kütüphane olarak yönetmeniz olası. Aynı zamanda uygulamanın bir pratik özelliği daha var. Calibre’yi kullanarak bilindik dosya uzantılarına sahip metin dosyalarını elektronik kitap okuyucunuzda okunabilecek şekilde çevirebilirsiniz.

 

Batch Docx Converter

docxtodoc.net

 

Batch Docx Convereter’ın çalışma prensibi gayet basit. Uygulamayı açtıktan sonra uzantısını değiştirmek istediğiniz dosyayı, ki bu dosya Microsoft .docx veya .doc uzantısı olabilir, seçtikten sonra uygulamanın ana ekranında görünen “Convert” tuşuna basmak. Asıl amaç, dosya uzantısının ait olduğu programı açmadan, ufak ve hızlı bir uygulama ile bu tip uzantıları birinden bir diğerine çevirebilmek. Özellikle son yıllardaki Microsoft Office paketleri ile değiştirilen dosya uzantılarının bir evvelki versiyon ile uyumunu sağlamak açısından oldukça pratik bir uygulama. Bununla birlikte, Batch Docx Converter, uzantılarının değiştirmek istediğiniz dosyaları orijinal yerlerinde bırakırken, masa üstünde açtığı özel bir klasör içine de, dosya uzantılarının değişmiş hallerini kaydediyor. Böylece olası bir veri kaybının da önüne geçilmiş oluyor.

 

Mindful

argyle-software.com

 

Mindful uygulaması, iCal veya Google Calendar’ınızda kayıtlı olan tüm bilgi ve görevlerin, sürekli olarak masa üstünüzde görünebilmesini sağlayan ufak bir uygulama. O an açık olan herhangi bir pencerenin de istenildiğinde üzerine görüntülenebilen uygulama sayesinde, ajandanızda olan hiçbir şeyi unutmayacaksınız. Mindful uygulamasının penceresini ekranınızdaki herhangi bir yere taşımanız da mümkün. Aynı zamanda uygulama penceresinin opasitesi de ayarlanabildiğinden, diğer çalışma alanlarına fazla bir müdahalede de bulunmadan, tüm takvim bilgilerinize ulaşabilmeniz mümkün.

 

Tags

caseapps.com

 

Tags, Mac’iniz içerisinde yer alan tüm dosya ve klasörleri belirli kategorizasyonlara göre “tag”leyebilmenizi sağlayan bir uygulama. Herhangi bir dosyayı “tag”lemek için dosya üzerine fare imlecini getirip CMD+Space Bar kombinasyonunu kullanmanız yeterli. Bu “tag”ler ile kategoriler içerisine soktuğunuz dosyaları Spotlight kullanarak tag’lerine göre aratabilmeniz de mümkün oluyor. Sonuç olarak özellikle büyük boyutlu ve fazla kalabalık arşivlerin yönetimi için oldukça kullanışlı bir uygulama.

 

Time Sink

manytricks.com

 

Mac’iniz üzerinde yaptığınız her hareketi kayıt eden bir uygulama Time Sink. Herhangi bir anda herhangi bir uygulamayı açtığınızda Time Sink, arka planda o uygulamanın hangi tarih ve saatte açıldığı, ne kadar süreyle açık kaldığı ve ne zaman kapatıldığı gibi bilgileri kaydediyor. Sonuçta da istenilen zamanda alınabilen bir “Activity Report” ile de bu hareketlerin tümü, grafik bazlı diyagramlarla sunulabiliyor.

 

Minco

celmaro.com

 

Zaman yönetimi konusunda uzman olan uygulamalardan biri de Minco. Mac OS X üzerindeki iCal uygulaması ile yüksek senkronizasyon kurabilen uygulama, Mac’inizin Menu Bar’ına yerleşerek size o çalışma günü ile ilgili tüm bilgileri veriyor.

 

 

 

Internet: Sanal dünyanın tüm avantajlarını sonuna kadar kullanmak

 

CloudPull

goldenhillsoftware.com

 

Özellikle Google’ın sanal servislerini sıklıkla kullanan bir İnternet kullanıcısı iseniz CloudPull sizin için pratik bir uygulama olacak. Google Calendar, Google Reader, Google Docs ve Google Contacts gibi uygulamalarla senkronize olabilen CloudPull uygulaması bu sistemlerdeki tüm bilgilere Mac’iniz üzerinden ulaşabilmenizi sağlıyor. Üstelik CloudPull uygulamasına 10 ayrı Google hesabını tanıtabilmek de mümkün. Aynı zamanda uygulama ile bu Google sistemlerindeki bilgilerinizin ne sıklıkla yedekleneceğini de yönetebilirsiniz.

 

Flagit

tastyapps.com

 

Mac OS X Lion ile neredeyse tamamıyla yenilenen Apple Mail uygulamasının bünyesindeki yeniliklerden biri olan “Flag”, bayraklama sistemi kullanıcılardan çok olumlu tepkiler alıyor. Bu özelliğin avantajlarından Snow Leopard kullanıcıları da Flagit uygulaması ile yararlanabilirler. Yeni Apple Mail’deki bu kategorizasyon sistemini Mail’in daha önceki versiyonlarında da kullanmak istiyorsanız Flagit uygulaması tam size göre. Uygulamanın ekstra özelliklerinden biri de size bayrakların size özel de tasarlanabilmesi.

 

Cyberduck

cyberduck.ch

 

Bugünlerde Mac üzerinden FTP sunuculara bağlanmak ve bu sunuculardan soya transferi yapmak için oldukça fazla sayıda alternatif program piyasada mevcut. Bunlar arasında FTP uygulaması olarak Cyberduck, öne çıkanlardan biri. Mevcut olan birçok dosya transfer formatını destekleyen uygulama sayesinde Mac üzerinde akla gelebilecek hemen her FTP işlemi gayet kolaylıkla yapılabiliyor. Herhangi bir FTP adresine Cyberduck vasıtasıyla bağlandığınızda sunucudaki dosyalara sanki Mac’iniz içerisindeki bir başka sabit disktelermiş gibi kolaylıkla ve hızlıca erişebiliyorsunuz. Bununla beraber Cyberduck içerisindeki arama barı ile, bağlanılan FTP sunucusun içerisindeki herhangi bir klasörde veya sunucunun tamamında spesifik bir dosyayı aratmak da mümkün. Üstelik bu özelliği kullanmak Mac kullanıcılarının aşina olduğu Spotlight özelliğini kullanmak kadar da kolay.

 

Fake

celestialteapot.org

 

Fake uygulaması hem bir İnternet tarayıcısı hem de Apple Script’leri üzerinde söz sahibi olmaya yarayan yararlı bir uygulama. Uygulama sayesinde web tabanlı ve başta kompleks gibi gözüken siteler yapılabilir. Özellikle Java Script kullanılarak yapılmış web sitelerinin testi de bu uygulama sayesinde kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. İnternet’te sadece kullanıcı olmak istemeyen Mac sahipleri için oldukça yararlı olanaklar sunuyor Fake.

 

Sparrow

sparrowmailapp.com

 

Küçük, basit ama bir o kadar da kullanışlı ve şık bir elektronik posta uygulaması olan Sparrow, bu konuda farklı arayışlar içinde olan veya basit bir elektronik posta yazılımına ihtiyaç duyan tüm Mac kullanıcılarına rahatlıkla hitap edebilecek düzeyde bir uygulama. Gmail, Yahoo Mail, Hotmail gibi IMAP tabanlı tüm elektronik posta hesapları ile kolaylıkla çalışabilen Sparrow, sistem gereksiniminde oldukça cimri olmasıyla ön plana çıkıyor. Mac OS X içerisinde yerleşik olarak bulunan veya başka ofis programları içerisinde bulunabilen diğer elektronik posta yazılımlarına göre çok daha şık ve çok daha hafif olan Sparrow, bu konuda bir arayış içinde olan tüm Mac kullanıcılarına rahatlıkla tavsiye edilebilir.

 

Grappler

thelittleappfactory.com

 

Grappler artık çoğu İnternet kullanıcısı için elzem hale gelen bir ihtiyacı karşılıyor. Uygulama sayesinde YouTube’da istediğiniz herhangi bir videoyu, sitedeki çözünürlük değerleri ve görüntü kalitesiyle Mac’inize tek bir tıkla indirebilirsiniz. Üstelik uygulama, video indirimi sırasında sadece videodaki sesin mi yoksa sesle beraber görüntünün de mi Mac’inize indirileceğini size sorarak bu konuda da kullanıcılara bir opsiyon sunuyor. Tabi uygulamanın bu becerisi sadece YouTube ile sınırlı değil. Benzer çalışma prensibine sahip tüm video paylaşım sitelerinden Mac’inize sadece tek bir tıklama ile video indirebilirsiniz.

 

Social Clipboard

socialclipboard.com

 

Sosyal ağlar, çoğu İnternet kullanıcısı için, İnternet’in büyük bir bölümünü oluşturmakta artık. Facebook, Twitter, Google+ ve Mysapce gibi değişik sosyal ağların birçoğunda kullanıcıların farklı hesapları mevcut. Peki bir uygulama yardımı ile tüm bu sosyal ağlardaki hesaplarınızı tek bir pencereden yönetebilmeye ne dersiniz? İşte Social Clipboard uygulaması tam da bu işe yarıyor. İstediğiniz herhangi bir kaynaktan kopyalayıp, uygulama penceresine yapıştırdığınız herhangi metni istediğiniz herhangi bir sosyal ağda tek bir tıkla paylaşmanız mümkün. Böylece Safari üzerinde birçok sekmede birçok kez tekrarlayacağınız bu işlemi bu uygulama sayesinde tek tıklamayla çok daha çabuk ve pratik bir şekilde yapabiliyorsunuz. Sosyal ağlarda uzun süre geçirerek birçok şey paylaşan Mac kullanıcıları için ideal bir uygulama Social Clipboard.

 

Boom

globaldelight.com

 

Mac’inizin sesini daha iyi duymak ister misiniz? Boom, Mac sistem sesleri üzerinde daha fazla hakimiyet sağlamanız için geliştirilmiş bir uygulama. Mac’inizden aldığınız tüm seslere ekstra ekolayzır parametreleri uygulamanız ve ses seviyesi kontrolünü çok daha ayrıntılı olarak yapabilmeniz olası.

 

I Love Stars

potionfactory.com

 

Bilindiği gibi Mac OS X içerisindeki popüler müzik yazılımı iTunes’da kullanıcılar kütüphanelerindeki müzik albümlerine beğenilerine göre not verebiliyorlar. Yıldızlarla ifade edilen bu notlama sistemini I Love Stars adlı uygulama ile artık iTunes’u açmaya gerek kalmadan da yapabilmek mümkün.

 

Usher

manytricks.com

 

Usher, Mac’iniz içerisindeki müzik, film, TV şovları gibi tüm multimedya içeriğini tek bir çatı altında toplamak için geliştirilmiş bir uygulama. Uygulama kendiliğinden iTunes ve iPhoto gibi yerleşik uygulamalarla senkronize olarak, tüm bu multimedya içeriğini sadece kendi ara yüzünden yönetebilme imkanı veriyor. Büyük arşivi olan kullanıcılar için faydalı olabilir.

Video Monkey

videomonkey.org

 

Video Monkey uygulaması TheTVDB.com ve themoviedb.org sitelerindeki veri tabanlarını kullanarak Mac’iniz içerisindeki tüm videoları konularına göre “tag”leyerek arşivlemenize olanak sağlayan bir video arşivi düzenleyici uygulama. Uygulama AVI, MP4, QuickTime, WMV, MPEG ve DV gibi birçok popüler video formatını destekler vaziyette.

 

Ve Diğerleri…

 

Dosyamızın başında da belirttiğimiz gibi Mac OS X kullanımını başka boyutlara da taşıyacak bu uygulamalara aşağıdaki listeyle de devam edebiliriz. Son söz olarak, ihtiyaca yönelik üçüncü parti uygulamaların Mac kullanımına çok daha üstün ve yetkin özellikler kazandırdığını söylemek isteriz. Yeni yılda yepyeni bir Mac deneyimi için Mac App Store’da çok daha fazla zaman harcanacak gibi gözüküyor.

 

Diğer Yetenekli Uygulamalar

 

ImageXY

imagexyapp.com

 

Per Se

getsprouted.com

 

ScreenFloat

eternalstorms.at

 

VidConvert

reggieashworth.com

 

Captur

blog.haerulrijal.web.id