En Parlak Yıldızlardan Betelgeuse Gözlemlenebiliyor!

En Parlak Yıldızlardan Betelgeuse Gözlemlenebiliyor!

PAYLAŞ
En Parlak Yıldızlardan Betelgeuse Gözlemlenebiliyor!
En Parlak Yıldızlardan Betelgeuse Gözlemlenebiliyor!

Gökyüzü ve uzay meraklılarının sevineceği bir haber. Kızıl Yıldız: Betelgeuse çıplak gözle gözlemlenebiliyor. Şubat ayı boyunca bu şekilde olacak. Peki Betelgeuse nasıl bir yıldız ilk olarak bundan bahsedelim.

Betelgeuse yıldızı, gezegenimize hayat veren Güneş’ten tam 1.000 kat daha büyük. Bizden 642 ışıkyılı uzaklıkta ve gökyüzünün en parlak 11. yıldızı olarak biliniyor. Betelgeuse, her dönem dikkat çekmiştir. Bilim insanlarının uzunca bir süre incelemelerde bulunduğu bu yıldız, özellikle de yılın bu döneminde değişken tavırlar sergiliyor ve zaman zaman parlayıp kararıyor.

Bilim insanları onun bu tavırlarının patlamaya yakın olmasından kaynaklandığını düşünüyor. Betelgeuse’ün bir supernova olarak, beklenenden çok daha erken patlayacağından şüpheleniyor. Betelgeuse, ömrünün sonuna yaklaşmış ve boyutları da giderek genişleyen kırmızı dev bir yıldız. Şu anda ise genişliği Güneş’in çapından 550 ila 990 kat daha fazla olabilir.

ABD Villanova Üniversitesi’nde görev alan gökbilimciler, Belegeuse’nin son 50 yılın en soluk halinde olduğunu belirttiler. Bazı bilim insanlarının teorilerine göre parlaklıktaki keskin düşüş ömrünün sonlarına yaklaştığının belirtisi.

York Üniversitesi’nden astrofizist Emily Brundsen “Betelgeuse’ün her an patlayabileceğini gösteren bir veri yok. Diğer yandan, süpernovaya neden olan süreci yakından gözlemleme şansımız hiç olmadı. Her zaman ‘ani bir patlama olabilir’ ihtimali vardı.” dedi.

Süpernova, yıldızların çok büyük bir enerji açığa çıkararak güçlü bir şekilde patlamasıdır. Süpernovalar olağanüstü boyutlarda yıkıcı olabilir. Betelgeuse bilim insanları tarafından Dünya’ya güvenli bir mesafede görülüyor. Betelgeuse’in patlaması gerçekleştiğinde Dünya’dan da görülebilecek ancak bu patlama, bizi herhangi bir şekilde etkilemeyecek.

en-parlak-yildizlardan-betelgeuse-gozlemlenebiliyor
Betelgeuse Yıldızı

Betelgeuse’yi görebilmeniz için doğru yöne bakmanız ve yıldızlar konusunda temel bilgilere sahip olmanız gerekiyor. Yıldızı görebilmeniz için ışık kirliliği olmayan bir bölge en ideali ancak bu mümkün değilse çevre ışıklarının az olduğu bir bölge de elverişli bir ortam yaratacaktır. Böyle bir yer bulabildiyseniz, yönünüzü güney batıya çevirin ve Avcı Takımyıldızı’nı bulun. Sol üstte bulunan ve diğerlerine göre daha parlak olan yıldız Betelgeuse.

Bu durum Betelgeuse’ü, Güneş’in ardından yüzeyi detaylı incelenebilecek tek yıldız yapıyor. Yalnızca 700 ışık yılı kadar uzağımızda bulunması da süpernovalar hakkında edineceğimiz bilgiler açısından oldukça önemli. Betelgeuse süpernovası, bilim insanlarına çok değerli bir gözlem şansı sunuyor.