Daha önce Endonezya’ya ait olan “1 saat içerisinde en fazla fidan dikme” rekorunu Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında Çorum ilinde dikilen fidanlarla Türkiye ele geçirdi. Detaylar haberimizde.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen fidan dikme etkinliğinde 81 il içindeki en önemli noktalardan biri Çorum’du. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 81 il içindeki 2023 ekim noktası arasından, bir saatte dikilen 303 bin 150 fidanla Çorum’un Dünya rekorunu kırdığı duyuruldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “fidan dikme etkinliği”ne yönelik açıklamada “Çorum, Guinness Rekorlar kitabına adını altın harflerle yazdırdı. 232 bin 647 adet fidan ile Endonezya’ya ait olan ‘1 saatte en fazla fidan dikme’ dünya rekoru, bugün Çorum’da 3 bin kişinin katılımı ile dikilen fidanlarla Türkiye adına tescil ettirildi” denildi.
Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında toprak yapısına göre, dikilecek ağaç türleri ise şöyle; “Ceviz, badem, zeytin, defne, ıhlamur, kestane, mavi yemiş, mahlep, alıç, iğde, zerdali, meşe, fıstık çamı, çam türleri, sedir, servi ve narenciye ağaç türleri.” Ekilen fidanlar 3 yıl boyunca takip edilecek. Türkiye’nin asıl hedefi ise 2023 yılına kadar 7 milyar fidan dikmek.
Bugün Orman Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’ye Guiness yetkilileri tarafından tescil belgesi takdim edildi.
Geleceğe Nefes ile Başka Bir Rekora Doğru
Geleceğe Nefes Seferberliği etkinliği ile ‘Dünyanın en büyük online fidan diken insan fotoğrafı albümü’ rekorunu kırabilmek adına başvuru yapması bekleniyor. Bu rekorun tescil edilebilmesi için 11 Kasım’da fidan diken kişilerin fotoğraflarını websitesine yüklemesi gerekiyor. https://gelecegenefesalbum.com adresinden fotoğrafınızı yükleyerek rekor kırılmasına destek olabilirsiniz.
Yüklenen fotoğrafların onaylanabilmesi ve rekorun tescil edilebilmesi için gereken koşullar :
- Fotoğraf çekerken her bir karede toplu fidan dikim yerine bir kişinin fotoğrafınınçekilmesi rekor sayısının artması anlamında önem teşkil etmektedir.
- Her fotoğraf fidan dikme aşamasıyla ilgili olmalı. Fidan çukura konmuş etrafına toprak konurken veya doldururken (ÖRNEK 1) dikim sonrası fidan kök kısmında son rötuşlar yapılırken (ÖRNEK 2) çekilmiş olması gerekir.
- Fotoğrafta fidan dikme belirgin olmalıdır. Kişiler ve fidan net olarakfotoğrafta gözükmelidir.
- Fidanı diken veya dikenlerin yüzü ve fidanın görüntüsüfotoğrafta olmalıdır. (Sadece fidan veya insanların olduğu fotoğraflar geçersiz olacaktır.)
- Fotoğraflarda müdahale olmayacaktır. (Photoshop vb. programlarla müdahale edilmeyecektir.)
- Her bir fotoğraf benzersiz olmalı, aynı fotoğraf iki defa gönderilmemelidir. Birden fazla olan fotoğraflar silinecektir.
- Fidan dikimi yeterli ışıkta yapılmalı, yetersiz ışıkta dikilen fidanlar fotoğrafları kabul edilmeyecektir.
- Fotoğraflar bir videodan veya ekran görüntüsünden bir kare olmamalıdır.
- Aynı görüntünün düzenlenmiş veya değiştirilmiş sürümleri kabul edilmeyecektir.
- Bir kişi farklı fidanlarla olmak kaydıyla farklı fotoğraflar gönderebilecektir.