Dünya, hala keşfedilmeyi bekleyen gizemlerle dolu. Bilimde her ne kadar ilerlesek de hala göremediğimiz ve bulamadığımız şeyler bulunuyor. Ancak insanoğlu meraklı ve bu onun belki de en güçlü silahı. Hint okyanusu çevresindeki gizemli uğultuların sırrı da bu şekilde çözüldü.
Son birkaç yılda Hint Okyanusu’na kıyısı olan bölgelerde yaşayan insanlar uğultular duymaya başladıklarını bildirdiler. Bu uğultular kimi zaman 40 dakika boyunca sürüyordu. Gizemli uğultuların kaynağı uzun bir süre bulunamamıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde biliminsanları bu uğultuların kaynağını keşfetmeyi başardı.
Simone Cesca liderliğinde oluşturulan ve Postdam Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten bir ekip uzun süredir bu uğultuların kaynağını bulmak için uğraşıyordu.
Simone Cesca liderliğindeki ekibin bulduğu şey ise oldukça ilginçti. Çünkü uğultuların kaynağı aslında Hint Okyanusu’ydu. Hint Okyanusu’nda meydana gelen sismik hareketler sebebiyle bu uğultular oluşuyordu. Okyanus tabanında yaşanan bu depremler olduk enteresan ve bir o kadar da sık yaşanıyordu. :alışmalarının sonuçlarını Nature Geoscience isimli bir dergide yayımlayan bilim insanları, Hint Okyanusu’nun dibinde bir magma rezervuarı tespit ettiklerini ve bu rezervuarın etkinliklerinin de uğultuyu tetiklediğini açıkladılar.
Afrika’da bulunan Mayotte Adası’nda tarih Mayıs 2018’i gösterdiğinde arka arkaya binlerce deprem yaşanmıştı. Bu depremler sonucunda bölgede Ekim 2018’de bahsedilen uğultu duyulmaya başlandı.
Mayotte Adası yakınlarında, okyanus tabanından 800 metre yüksekliğe sahip ve 5 kilometre genişliğe yanardağda yaptıkları incelemelerle uğultuların kaynağını ortaya çıkarabildiler.
Yaklaşık bir yıl içerisinde yaşanan bu süreçte rezervuardaki magma, yüzeye çıktı. Okyanus dibindeki bu volkanik oluşum tamamlanırken de dünya çevresinde duyulan o gizemli uğultular ortaya çıkıyordu. Böylece Hint Okyanusu çevresindeki gizemli uğultuların sırrı çözülmüş oldu.