WhatsApp Nasıl Para Kazanıyor ?

WhatsApp Nasıl Para Kazanıyor ?

PAYLAŞ

Neredeyse hepimizin kullandığı bir uygulamadan söz ediyoruz. Hatta dünyada her 7 kişiden 1’inin kullandığı bir uygulama. Peki nasıl oluyorda WhatsApp artık ücretisiz oluyor? WhatsApp nasıl para kazanıyor?

Herkesin aklına gelen sorulardan birisi bu WhatsApp ne kadar para kazanıyor ? WhatsApp‘da hiç reklam olmadığını düşünürseniz sizlerin de merak ettiği bir sorudur bu. Neredeyse her telefonda yer alan bu uygulama şuan için, iOS (iPhoneAndroid, BlackBerry, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu. Yani neredeyse tüm mobil platforma hizmet veriyor. Mobil Ağ (2G, 3G, 4G, 4.5G) veya Wi-Fi Internet bağlantısıyla kullanıcılar arası resim, video, dosya, sesli ve yazılı mesaj gönderme, ücretsiz arama hizmeti sağlar. Elbette bunlar WhatsApp’ın kullanıcı gözüyle bildiğimiz özelliklerinden bazıları.

WhatsApp’ın KuruluşuWhatsApp. co-founders of WhatsApp, Brian Acton and Jan Koum, photographed at the offices of WhatsApp February 13 2014.

WhatsApp İki Eski Yahoo çalışanı Brian Acton ve Jan Koum tarafından, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara bir diğer adıyla Silikon Vadisinde kurulmuştur. WhatsApp uygulamasının ilk kararlı sürümü, 2010 yılı Ocak ayında Android platformu üzerinde yayınlanmıştır. İkilinin günümüzdeki kişisel servetlerinin değeri 12 Milyar Dolardır. (Forbes’un 2015’de elde ettiği verilere dayanmaktadır.)

WhatsApp Nasıl Para Kazanıyor?

Evet işte sıra geldi merak ettiğiniz sorunun cevabına: WhatsApp Nasıl Para Kazanıyor ?  Facebook‘un WhatsApp‘ı satın almasının arkasındaki gizli gerçek, bize dünya’yı kontrol altında tutmayı seven Amerika’nın işi gibi geliyor. Facebook‘un dile getirmeseler de, gizli belge, döküman, ip adresi, fotoğraf ve yazışmaların bilgilerini gerekli yerlere sağladığını biliyoruz. Tıpkı yıllar önce Microsoft’un CIA’a bilgi sağladığını bildiğimiz gibi.

Bu kazancın temel sebebi kimilerine göre veri madenciliği, kimilerine göre ise her yıl aldığı 1 Dolar senelik kullanım ücreti. Ancak WhatsApp‘ın Facebook‘a satılmasından kısa bir süre sonra, WhatsApp olduğu yerde kalmadı, gelişmeye devam etti. Sesli arama özelliği, web mesajlaşma ve mesaj iletim hizmetlerinde yer alan değişimler ile daha fazla kullanıcıya erişmeyi başardı. Üstelik tüm bu geliştirmeler olurken nasıl olduysa sembolik alınan yıllık 1 Dolar ücretini de tamamen kaldırdı. 1 Dolar az gelebilir ancak 1 milyar kullanıcısı olan bir uygulamadan söz ediyorsanız,  senelik 1 milyar dolar küçümsenmeyecek bir rakam olarak karşımıza çıkıyor. Elbette bu geliri sağlamanın başka bir yolu daha var, bu da WhatsApp‘ın hükümetle yaptığı gizli bir anlaşma olduğu düşündürmekten başka bir şey değil.

3-AP

WhatsApp Kullanmadığı Erişim İzinleri Neler Sağlıyor?

Hükümet ile ortak çalıştığını düşündüğümüz WhatsApp sadece rehberinizi değil, mobil cihazınızdaki kimlik numaranız, ajandanız, şifreleriniz, fotoğraf ve videolarınız gibi her türlü mahrem verilerinizi istediğiniz zaman kopyalamak için hazır bir ajan. Bazı kullanıcıların, telefon rehberine kimlik numarası, şifre, banka verileri gibi bilgilerini de kaydettiğini, not defterine özel notlar gibi mahremlerini de kaydettiğini düşündüğünüzde, WhatsApp uygulaması hiç de küçümsenmeyecek dünyadaki en fazla kullanıcıya erişim sağlayan bir istihbarat silahına dönüşüyor.

Microsoft ve CIA Arasındaki İşbirlikteliği

Eski CIA ajanı Edward Snowden tarafından İngiliz Guardian gazetesine sunulan bilgilerde, Microsoft’un sahip olduğu milyonlarca kullanıcı bilgi ve e-posta bilgilerine erişmesi için NSA’ya yardımcı olduğunu açıkladı.

Edward-Snowden

Snowden henüz NSA (National Security Agency – Ulusal Güvenlik Dairesi) sızıntılarına başlamadan önce kendisiyle röportaj yapan Glenn Greenwald ve Laura Poitras tarafından hazırlandı.

The Guardian gazetesinde yer alan haberde, ‘Microsoft’un sadece federal yetkililerle işbirliği yapıyor olmasının yanı sıra, Silikon Vadisi’ndeki şirketlerin 2008’de kurulan hükümetle yakın ilişkisi olduğunu ifade etti. Teknoloji şirketlerinin lobi desteği verdiği hükümetle işbirliği kurduğunu ancak bu ilişkiyi ‘yasal çerçeveler altında yapılan çalışmalar olarak göstermeye çalıştıklarını’ belirtildi.

Snowden Hotmail’in sistem altyapısı geçişini sağlamasını ve Outlook’a geçişi de buna bağlıyor. Web hizmetleri üzerindeki yazışmaları takip eden sistem, Outlook.com hayata geçmeden iki ay önce, 12 Aralık 2012’de ‘başarıyla test edildi’.

Biz, insanlara kullanışlı ve onlara zaman kazandıracağı, küçük bir şekilde hayatlarını daha iyi yapabileceği bir hizmeti yaratabilmek icin uğraşmak istiyorduk. Biz biliyorduk ki, bütün bunları yerine getirdiğimizde, o zaman ücretini doğrudan halk’tan alabilirdik. Biz herkesin önlediği ve istemediği reklamları  ortadan kaldırabileceğimizden inanıyorduk.

Facebook tarafından yakın bir tarihte satın alınan WhatsApp‘a 4 Milyar USD nakit para, 12 Milyar USD hisse senedi ve 3 Milyar USD sınırlandırılmış hisse senedi olarak ödendi. Facebook‘un satın alma işleminin, bilgi mahremiyetini savunan ve kişisel haklara aykırı bulan gruplar tarafından durdurulması istenmiştir.

WhatsApp’ın nasıl para kazandığı hakkında neler düşünüyorsunuz?