2021 Yılı Asgari Ücret Tutarı Açıklandı!

2021 Yılı Asgari Ücret Tutarı Açıklandı!

PAYLAŞ
2021 Yılı Asgari Ücret Tutarı Açıklandı!
2021 Yılı Asgari Ücret Tutarı Açıklandı!

1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret için uzun süren tartışmalar sonunda sona erdi. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren ve merakla beklenen yeni asgari ücret miktarı açıklandı.

Geçtiğimiz saatlerde gerçekleşen toplantı ile asgari ücret pazarlıklarına son noktayı koyan hükümet yetkilileri ve işçi sendikaları, 2021 yılı için asgari ücret miktarını belirlemiş oldular. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tartışma yaratacak bir karar açıkladılar. İlk tepki ise Türk-İş’ten geldi. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır. İşçi kesimi olarak alınan karara muhalif kalıyor ve katılmıyoruz” diye konuştu.

Asgari Ücret: 2 bin 825 TL

2021-yili-asgari-ucret-tutari-aciklandi

2021 yılı için belirlenen asgari ücret tutarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıkladı. Toplantının bitmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında asgari ücretin 2 bin 825 TL olduğu açıklandı.

Selçuk, “1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 3.577 Lira 50 Kuruş, net 2.825 Lira 90 Kuruş olarak belirlenmiştir. Böylece, geçen yıla göre net asgari ücret 500 TL artmış, yüzde 21,56 oranında yükselmiş oldu.” ifadelerini kullandı.

Bu da hükümetin TÜİK’in önerilerine göre asgari ücreti belirlediğini gösteriyor. Zira geçtiğimiz yılda da TÜİK’in teklifine göre asgari ücret belirlenmişti.

2021-yili-asgari-ucret-tutari-aciklandi

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Komisyonun görevlendirdiği TÜİK, bekar bir işçinin yaşama maliyetini Kasım 2020 itibarıyla 2792 lira olarak belirledi ama bu hesaplamanın içinde ailenin harcamaları yoktu. Aralık ayında gerçekleşecek enflasyon oranı da yoktu. Ayrıca, 2021 yılında temel fiyat artışları da dikkate alınmamıştı bu belirlemede.” dedi.

Irgat, işveren ve hükümet kesimi temsilcilerinin net 3 bin liranın üzerinde bir rakam teklif etmelerini beklediklerini aktararak, “Birlikte belirledikleri net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Asgari ücret daha tepsit edilirken eksiktir. Bugünün geçim şartlarına bile yetmeyecek oranda bir rakam tespit edilmiştir. İnsan onuruna yaraşır bir ücret, bizim de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerin en önemli maddelerinden birisi olarak yer almaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

2021-yili-asgari-ucret-tutari-aciklandi

İşveren kesimi adına TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, konuşmasında pandemi koşullarını anlatarak, enflasyonun üzerinde bir artış yapıldığını savundu ve hükümete teşekkür etti.

2 bin 815 TL olarak belirlenen asgari ücret, hükümetin TÜİK’in önerilerini dikkate aldığını ve tutarı bu şekilde belirlediğini gösteriyor. Zira geçtiğimiz yılda da TÜİK’in teklifine göre asgari ücret belirlenmişti.