9 Haneli Adres Kodu Sistemi Yolda!

9 Haneli Adres Kodu Sistemi Yolda!

PAYLAŞ
9 Haneli Adres Kodu Sistemi Yolda!
9 Haneli Adres Kodu Sistemi Yolda!

Ülkemizdeki adres sistemi yakında değişecek. Yeni sistemle birlikte uzun uzun cadde, mahalle, sokak, numara gibi detaylı bilgileri yazmak/seçmek zorunda kalmayacaksınız. Bunun yerine adresinize özel olarak oluşturulmuş kod ile kolayca ulaşacağı yeri belirtebileceksiniz.

9 Haneli Adres Kodu Sistemi Nedir?

Bu sistemin bir benzeri aslında ülkemizde zorunlu kullanım olarak bulunuyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından kullanılan benzer sistem, 10 haneli ev kodu sistemi olarak adlandırılıyor.  9 haneli adres kodu sistemi de aslında buna benziyor. Nüfus Müdürlükleri tarafından verilecek adres kodu birçok farklı alanda kullanılabilecek.

9-haneli-adres-kodu-sistemi-yolda

9 haneli adres  kodu sistemini tanımlamak gerekirse TC kimlik numaranızı örnek gösterebiliriz. Yaptığınız resmi işlemlerde ana adı, baba adı, doğum yeri, din gibi bilgileri vermek yerine yalnızca TC kimlik numaranızı vererek işleminizi hızlı bir şekilde başlatabiliyorsunuz. Adres kodu da benzer bir işlev görecek ve adres bilgilerini uzun uzun vermektense yalnızca bu kodu kullanarak işleminizi hızlı bir şekilde halledebileceksiniz.

9 Haneli Adres Kodunun Avantajları Neler?

İlk olarak bu adres kodu sistemine geçilmesinin en büyük nedeni güvenlik problemleri ve adres değişiklikleri olarak gösteriliyor. İnsanların kendini güvende hissetmediği şu günlerde cadde, sokak, apartman numarası ve daire gibi bilgileri vererek tam adres söylemekten kaçındığı biliniyor. Aynı zamanda cadde ve sokak adlarında yapılan değişikliklerin de adres karışıklığına neden açtığını söyleyebiliriz. Bu kod sayesinde problemlerin ortadan kaldırılabileceği ve hatalı adres yazımlarının önüne geçileceği düşünülüyor.

9-haneli-adres-kodu-sistemi-yolda

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Daire Başkanı Levent Yazıcı’nın ifadelerine göre 9 haneli adres kodu sistemi ile verilen adres kodu hem kişiye hem de daireye özel olacak. Bu da bir vatandaşın kodu aldıktan sonra taşınsa bile dilerse sistem bilgilerini güncelleyerek adres kodunu kullanmaya devam edebileceği anlamına geliyor.

Adres Kodu Sistemi Nasıl İşleyecek?

Adres kodları kişinin bulunduğu bölgenin Nüfus Müdürlükler tarafından verilecek. Ancak kodu almak için evinizden çıkmanıza gerek yok. Gerekli işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştireceksiniz.

Adres kodu almak için tek seçenek e-Devlet değil. e-Devlet Kapısı şifresi bulunmayan kişiler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi aracılığıyla kod alabilecek. Başkan Levent Yazıcı’nın açıklamalarına göre sistemin altyapısı oluşturulmuş durumda ve testlere de başlanmış. İlk olarak PTT Kargo ile kullanılmaya başlanacak olan sistem daha sonra tüm kargo şirketleri tarafından kullanılabilecek.

9-haneli-adres-kodu-sistemi-yolda

e-Devlet üzerinden aldığınız adres kodunuzu herhangi bir yerde adresiniz istendiği takdirde açık adresiniz yerine söyleyebiliyorsunuz. Adres kodunuz Nüfus Müdürlüğü tarafından geliştirilen arayüze yazılınca adres bilgileriniz görüntülenebiliyor.

İlk olarak PTT Kargo ile kullanılmaya başlanacak olan sistem, bir süre sonra diğer kargo şirketlerinde, okul kayıtlarında, resmi işlemlerde, ev sigortası ve deprem sigortası işlemlerinde yani, adres bilginizi vermeniz gereken tüm işlemlerde kullanılacak.