Pembe Renkli Manta Vatozu Görüntülendi!

Pembe Renkli Manta Vatozu Görüntülendi!

PAYLAŞ
Pembe Renkli Manta Vatozu Görüntülendi!
Pembe Renkli Manta Vatozu Görüntülendi!

Pembe Renkli Manta Vatozu Görüntülendi! Denizler hala birçok gizeme ev sahipliği yapmakta. Yaşayan deniz canlıları, deniz altındaki oluşumlar, yaşam alanları ve doğa olayları hala birçok araştırmanın konusu. Bugünkü konumuz ise deniz şeytanları. Ancak çok özel bir durumu var. Pembe Renkli Manta Vatozu uzun bir aradan sonra tekrar görüntülendi.

İlk olarak vatozlardan bahsedelim. Denizlerin derinliklerinde yaşayan bu canlı büyüleyici bir güzelliğe sahip. “Deniz Şeytanı” ismiyle de anılan manta vatozları oldukça büyük canlılardır. Kanat açıklıkları 7 metreye kadar uzayabilen bu deniz canlısının ağırlığı da 1350 kg’a kadar ulaşabilir.

Deniz şeytanları tropikal sularda özellikle mercan resifleri çevresinde yaşar. Deniz suyunu süzerek içindeki küçük canlılara ulaşır. Plankton, küçük balıklar ve larvalarla beslenir. Ortalama 25 yıl yaşadıkları düşünülmektedir. Yaşadıkları süre boyunca en fazla 12 yavru bırakırlar. Saldırgan değillerdir, beyinleri vücutlarına göre büyük olduğundan meraklı davranışlar sergilerler. Ancak dokunulduğunda, derileri üzerindeki mukus zarar göreceğinden, derilerinde lezyonlar oluşabilir. En büyük düşmanı köpek balıkları ve katil balinalardır.

pembe-renkli-manta-vatozu-goruntulendi

Ancak bu türün de benzersiz bir üyesi bulunuyor. Pembe renki manta vatozu 2015 yılında ilk kez görüntülenmişti. Şu ana kadar toplam 8 kere görüntülenen bu canlı hakkında bilgiler oldukça sınırlı. Araştırma yapılması adına Project Manta adında bir çalışma başlatıldı. 2016 yılında tekrar görüntülenen canlı üzerinde cilt biyopsisi yapma fırsatı bulan araştırmacılar, istenilen sonuca ulaşamadılar. Bu canlıda neyin farklı olduğunu anlamak isteyen araştırmacılar cevabı bulamadılar ve bunun bir genetik mutasyon olduğuna kanı getirdiler.

Bilim insanları pembe vatozların resesif bir gen nedeniyle “eritherizm” adı verilen bir mutasyon geçirdiğini düşünüyor. Mutasyondan dolayı kırmızı pigmentler yüksek miktarda, koyu pigmentler ise düşük miktarda üretiliyor. Albinizm ve melanizme (koyu renklilik) de genetik mutasyon sebep oluyor. Eritherizm, leoparladan yılanlara kadar pek çok canlıda görülebiliyor. Oldukça nadir görülen bu mutasyonun en çok çekirgelerde görüldüğü belirtiliyor.

Kristian Laine tarafından Avustralya’nın Lady Elliot Adası’nda görüntülenen bu deniz şeytanı son zamanlarda oldukça popüler. Laine, fotoğrafın gerçek olduğu konusunda insanları inandırmakta zorlandığını belirtiyor. Bazı araştırmacılarınsa daha önce böyle bir canlı hakkında hiçbir şey duymadıklarını belirterek kamerada bir bozukluk olduğunu savunduklarını da söylüyor.