2020 Abel Matematik Ödülü Kazananı Belli Oldu!

2020 Abel Matematik Ödülü Kazananı Belli Oldu!

PAYLAŞ
2020 Abel Matematik Ödülü Kazananı Belli Oldu!
2020 Abel Matematik Ödülü Kazananı Belli Oldu!

Norveç tarafından, Norveçli matematikçi Niels Henrik Abel’in onuruna her yıl bir ya da daha fazla matematikçiye verilen Abel Matematik Ödülü, bu yıl da sahibini buldu. Gregory Margulis ödülü kazanan isim oldu!

1802 doğumlu Abel sadece 27 yıl boyunca yaşamış ve açlık, sefalet içinde verem nedeniyle birazda insanlığa küs hayatını tamamlamış Norveçli bir matematikçi.

15 yaşına kadar 6 kardeşi ile birlikte bir Papaz olan babası tarafından eğitilen Abel’in kendini keşfi Oslo Katedral Okulunda tanıdığı öğretmeni Bernd Michael Holmboe sayesinde oldu. Norveç’te eğitim reformunun yaşandığı yıllardı ve bu öğretmen çağdaş bir bakış açısıyla işini yapıyordu. Abel’in kendini keşfetmesinden çok önce öğretmeni onu keşfetmişti zaten. 1821 de muhtemelen ülkedeki herkesten daha fazla matematik bilerek ailesinin yanına döndüğünde onu zor şartlar bekliyordu. Aniden ölerek ardından ödenmemiş borçlar bırakan babası, içinde bulundukları durumla ilgilenmeyen annesi, depresyon ile boğuşan büyük bir kardeşi vardı.

İlgilendiği tek alan matematik olduğu için diğer derslerde pek de başarılı sayılmazdı. Ortalama notlara sahip olan Abel’in üniversiteye devam etmesi mümkün değildi. Ailenin başına geçmesi gerekiyordu.

1823 yılına kadar eğitime kendi devam etti, 1823 yılında ilk bilimsel dergi olan Doğal Bilimler Dergisi (Naturvidenskaberne Magazin) – Abel’in birkaç küçük eserinin de bulunduğu bir makaleyle bilimsel denemesini yayınladı. Abel’in yeteneğini gören akademisyenler onu eğitimine yurt dışında devam etmesi konusunda teşvik etmeye başladı.

1823 yazında, Abel teyzesinin yanına Kopenhag’a giderek burada İskandinav ülkelerinde önde gelen bir matematikçi olarak kabul edilen Ferdinand Degen ile tanıştı. 1824’de, Abel’e kamu finansmanı sağlamaya yönelik çabalar, iki yıl hükümet yardımı almasıyla sonuçlandı. Beşinci derece denklemler üzerine çalışmasını tamamlamıştı. Fransızca yazdığı 6 küçük sayfaya sığdırdığı ispatı kendi cebinden para ödeyerek bastırdı ancak bulunduğu yerde bu çalışması pek de itibar görmedi. Ardında yola düşme zamanı gelmişti.

Berlin’e giden Abel’in şansı bir nebzede olsa burada tanıştığı August Leopold Crelle sayesinde değişti. Abel dört ay boyunca Berlin’de kaldı ve orada Crelle ve onun matematikçi çevresi ile ilham verici bir vakit geçirdi. Bu esnada Leopold Crelle’nin teklifini kabul ederek onun yeni çıkaracağı matematik dergisine makale göndermeye başladı. 1826’nın başında, Crelle’nin Dergisinin ilk sayısı yayınlandı. Büyük ölçüde Abel’in eserleri sayesinde Crelle’s Journal, Avrupa’nın önde gelen dergilerinden biri olarak hızla yükseldi.

1827 Mayıs’ında Norveç’e evine geri döndü. Matematikte elde ettiği parlak sonuçlara rağmen hayatı boyunca doğru dürüst bir iş bile bulamadı. Matematikçi olarak kendisini Avrupa’daki matematik çevrelerine bir türlü kabul ettiremedi. Sonunda 27 yaşında, yokluk içinde 6 Nisan 1829′ da veremden öldü. Ölümünden iki gün sonra Berlin Üniversitesi’nden üniversitede iş teklif eden bir mektup geldi, daha sonrada Paris’ten. Ertesi yıl, Akademi ödülüne uygun görüldü.

2020-abel-matematik-odulu-kazanani-belli-oldu

 

Her yıl Abel Matematik Ödülü kazananı beş matematikçiden oluşan uluslararası bir komite tarafından belirlenmekte ve daha sonra Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi tarafından duyurulmaktadır. Kazananlara altı milyon kron, yaklaşık 1 milyon ABD doları (2011), para ödülü verilmektedir. Ödülün veriliş amacı matematiğin, özellikle gençler arasında, yaygınlaşması ve prestij kazanmasıdır.

Bu yıl Abel Matematik Ödülü kazananı Gregory Margulis oldu.