Dev Kalamar “Kraken” Gerçek Olabilir!

Dev Kalamar “Kraken” Gerçek Olabilir!

PAYLAŞ
Dev Kalamar Kraken Gerçek Olabilir!
Dev Kalamar Kraken Gerçek Olabilir!

Efsanelere konu olan dev kalamar gerçek olabilir. Birçok yazarın kitabında geçen, birçok filme konu olan, gemilere ve teknelere saldıran büyük deniz yaratığının gerçek olma ihtimali var.

Dev kalamarın literatürdeki adı Architeuthis dux. Büyüklüğü 15 metreye kadar ulaşabilen bu türle ilgili araştırmacılar önemli ve bir o kadar da merak uyandıran bulgular keşfetti. Bu korkutucu deniz yaratığının evrim süreci hakkında önemli keşifler yapıldı.

Dev Kalamar Kraken Gerçek Olabilir!
Dev Kalamar Kraken Gerçek Olabilir!

Dev kalamarlar oldukça nadir rastlanan bir tür. Şu ana kadar canlı bir Architeuthis dux yakalanamadı. Yalnızca 2004 yılında Japonya’da ispermeçet balinasının takibi sırasında yeme takılan kamera ile 5.5 metrelik bir dev kalamar ve 2006 yılında incelenmek için yakalanan ancak tekneye çıkartılmaya çalışılması esnasında ölen bir 3.5 metrelik dev kalamar görüntülendi. Onların varlığını kanıtlayan ilk ipuçları köpekbalıkları ve balinaların vücutlarında bulunan devasa vantuz izleriydi. Bu türün varlığından haberdar olmamızı sağlayan ise kıyıya vuran, ispermeçet balinalarının karnından çıkan ve derin su balıkçılığı yapan kişilerin ağlarına takılan ölü bedenleridir.

Balık ağlarına takılan hiçbir architeuthis çiftinin olmaması bu hayvanların tek başına dolaştığı fikrini vermektedir. Yaşayan bir dev kalamar türü gözlemlenemediği için beslenme ve üreme alışkanlıkları bilinmemektedir.

Avını 10 metre uzaklıktan yakalayabileceği dev duyargaları bulunur. Bu duyargalar ile avını yakaladıktan sonra, vantuzlarıyla kurbanının hareket etmesini ya da kaçıp kurtulmasını engeller. Sekiz dokungaç sayesinde canlıyı ağzına yaklaştırır. Kurbanını gaga şeklindeki dişleriyle parçalar. Bu gagalar güçlü kaslara bağlı olup son derece keskindirler. Ancak yalnızca gagasıyla avı sindirim için yeterli boyutlara indiremez. Dili “radula” adı verilen törpü benzeri küçük dişlerle kaplı bir organa bağlıdır.

Dev kalamarları özel kılan özelliklerinden biri de en büyük gözlerden birine sahip olmasıdır. 30 santimetre çapındaki gözleri ile derin denizdeki az ışıkta dahi çok iyi görebilirler.

Her ne kadar saldırgan olduğu gemilere ve teknelere saldırdığı söylense de, şu ana kadar kayıtlara geçmiş bir saldırı ya da yaralanma yoktur. Ölçülen en yüksek ağırlık dişilerde 275 kg., erkeklerde ise 150 kg. kadardır. Kendi içinde de türlere ayrılır;

  • Architeuthis dux, “Atlantik dev kalamarı”
  • Architeuthis hartingii
  • Architeuthis japonica
  • Architeuthis kirkii
  • Architeuthis martensi, “Kuzey Pasifik dev kalamarı”
  • Architeuthis physeteris
  • Architeuthis sanctipauli, “Güney dev kalamarı”
  • Architeuthis stockii