Dünya’nın En Tuhaf 10 Hayvanı

Dünya’nın En Tuhaf 10 Hayvanı

PAYLAŞ
Dünya'nın En Tuhaf 10 Hayvanı
Dünya'nın En Tuhaf 10 Hayvanı

Dünya’nın En Tuhaf 10 Hayvanı! Yaşadığımız gezegen olan Dünya’yı henüz tam anlamıyla keşfedemedik. Yaptığımız her bir keşifle karşımıza yeni canlı türleri de çıkıyor. İşte birbirinden tuhaf 10 canlı. Dünya’nın En Tuhaf 10 Hayvanı ile ilgili haberimizde detaylar mevcut.

10) Dikenli Ejderha

Boyu 15 cm. kadar olan bu sürüngenin bir adı da Dikenli Molok’tur. Bununla birlikte, zararsız ve savunmasızdır. Geniş olan bedeni dikenlerle doludur. Başının iki yanında bir boynuz gibi duran ve ötekilerden daha güçlü iki diken bulunur. Molok, yaşayabilmek için çöle çok iyi uyum sağlamıştır. Sabahın erken saatlerinde dikenlerinin üstünde oluşan çiy taneleri buradan ağzına kayarlar. Böylece su arama zahmetine katlanmadan haftalarca yaşayabilir. Sıcaktan korunmak için kendini kumlara gömer. En çok karıncalar ile beslenir. Duruma göre renk değiştirir.

9) Venezuela Kaniş Güvesi

2009 yılında Venezüellanın Gran Sabana bölgesinde keşfedilmiş bir güve türüdür. Oldukça yeni keşfedilmiş olan bu sevimli canlının hangi taksonomik gruba ait olacağı üzerinde halen tartışmalar devam ettiği için, henüz bilimsel bir ada sahip değildir.

Beyaz ve tonlarında tüyleri, 6 bacağı, 2 adet antene ve iki kanata sahip bu canlı hala gizemini korumaktadır.

8) Deniz Gergedanı

Soğuk denizlerde yaşayan ve balinagiller ailesinden bir memeli çeşididir. Üst çenesinde ileriye doğru uzanmış üç metre kadar bir boynuz vardır. Soğuk Kuzey denizlerinde sürüler halinde yaşar. Kışları bazen İngiltere kıyılarına kadar iner. Fazla saldırgan değildir. Vücudu sarı üzerine kahverengi lekelerle kaplıdır. Narval olarak da bilinir. 4-6 metre boyundadır.

7) Damla Balığı ( Blobfish)

Bay Blooby

2013 yılında yapılan bir değerlendirmede dünyanın en çirkin hayvanı unvanı verilmişti kendisine. Ayrıca bundan sonra Çirkin Hayvanları Koruma Derneği’nin maskotu yapıldı. Birçok haber sitesi canlı hakkındaki bilgileri sudan çıkmış haliyle yayınladı. Ancak asıl halini yayınlamadı ve bu konu hakkında bilgi vermedi.

Damla balıkları aslında çirkin hayvanlar değil. Su içinde tamamen diğer balıklar gibi görünüyorlar. Okyanus dibine adapte olan bu balıklar sudan çıktıklarında baskı altındaki vücudu genişliyor ve kötü bir hal alıyor.

Damla balığının Avustralya’nın güney doğusundaki adalarda ve Tazmanya civarında okyanusun 600 ila bin 200 metre altında yaşadığı, yengeç ve ıstakozla beslendiği biliniyor. Yoğunluğu neredeyse suyunkinden daha azdır, bu sayede çok az enerji harcıyarak su içinde hareket edebilir ve deniz tabanına inip çıkabilirler.

6) Stareater

Derin denizlerde yaşayan bir balık türüdür.Stomiid balığı olan Stareater balığı dirimsel ışıldama özelliğiyle bilinir ve bu özelliği sayesinde yemek istediği avları kendi yakınına çekebilir. Korkunç bir görünüme sahip olan nadir bulunan bir balıktır ve bazı türleri hiç ışık görmeden yaşar. Denizin ortalama 3.000 metre altında yaşayabilirler.

5) Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı

Galapagos adalarında denizin 30 metre ve ya daha altında bulunan bu garip görünümlü balığın boyu 40 cm’ ye kadar ulaşabilir. İyi bir yüzücü olmadığı için deniz yüzeyinde yürümek için göğüs yüzgeçlerini kullanır. Yüzmekten çok yürümeyi tercih ettiği söylenilen balığımızın deniz tabanına oturduğu da söylenenler arasında. Erişkinliğe erişen balıklarda sırt yüzeyi dikenli bir uzantıya dönüşür ve bu şekilde avlarını kendilerine çekerler.

4) Mantis Karidesi

Mantis Karidesleri, avlarını yakalamak için attıkları yumruklarla tanınırlar. Bunlar, dünyadaki en güçlü yumruklar olarak bilinirler. Bir Mantis Karidesi’nin yumruğu 10.000g gibi bir ivmeyle hızlanır ve saniyede 23 metre (83 km/h) hıza erişebilir. Bu ani yer değiştirme nedeniyle oluşan basınç dalgası o kadar güçlüdür ki, anlık olarak yumruğun etrafındaki su buharlaşabilir.

İnsanda normalde 4 adet ışığa duyarlı hücre bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi çubuk hücresi grubu, diğer 3 tanesi ise kırmızı, yeşil ve mavi renklere duyarlı koni hücreleridir. Ancak mantis karideslerinde yapılan analizler, bu hayvanların 20 farklı fotoreseptörü olduğunu ortaya çıkarmıştır! Bu bakımdan insan gözüne göre renkleri kat kat detaylı ayırt edebilirler.

3) Geoduck

Kabuk uzunluğu 15-20 cm, ortalama ağırlığı ise yaklaşık 1 kilo olan bu istiridyenin toprağı kazmaya ve beslenmeye yarayan organının boyu ise bir metreye kadar ulaşabiliyor. Çinliler ise bu canlıyı “fil hortumlu istiridye” olarak adlandırıyorlar. Geoduck okyanus tabanındaki kum veya çakılın yaklaşık 1 metre derinliğine kendini gömer ve burada yaklaşık 100 yıl yaşar. Gelgit olayının yaşandığı ortalama 8-120 metre derinliğindeki suları daha çok tercih ederler.

2) Aksolotl

Kaplan semenderi grubuna ait Meksika semenderlerinin en tanınmış üyelerinden biridir. Kelerler ve semenderlerle akraba olan aksolotllar, bunların aksine karada değil suda yaşarlar. 1,5-2 yaşlarında erişkin olan aksolotlların ortalama ömrü 15 senedir. Erişkinlerinin boyu 25 cm iken 30 cm’den uzununa çok sık rastlanmaz. Bu sevimli hayvanın göz kapağı yoktur. Genellikle koyu kahve ve siyah renklerinde görülürken renksizlileri de bulunmaktadır.

1) Yapraklı Deniz Ejderi

Yapraklı Deniz Ejderi Phycodurus cinsinin tek üyesi. Güney ve batı Avustralya denizlerinde ,sığ ve ılık sularda yaşıyorlar. Vücudunun çeşitli yerlerinden uzun yaprak görünümlü çıkıntılar uzanıyor. Yaprağa benzer bu çıkıntıları itici amaçla değil, yalnızca kamuflaj için kullanıyorlar. Suda küçük ve saydam göğüs ve karın yüzgeçleri ile ilerliyorlar.

Erkekleri 20 cm, dişileri 15-17 cm büyüklüğüne erişebilirler. Bazıları 45 cm büyüklüğe ulaşabilirler. En büyük denizatlarından biridirler.