SpaceX ve Tesla Motors şirketlerinin yöneticisi milyarder girişimci Elon Musk, 10 yıl içinde 200 bin dolarlık bilet ücretini ödeyenleri Mars’a göndermek ve bu gezegende kendi kendine yetebilen yerleşim alanı kurmak istediğini bildirdi.
Elon Musk, 67. Uluslararası Uzay Yolculuğu Konferansı‘nda yaptığı konuşmasında Mars’taki kolonileşme planıyla ilgili detayları açıkladı.
Mars’a gitmek için yeniden kullanılabilir bir ulaştırma sisteminden yararlanılacağını ifade eden SpaceX CEO’su, uzay gemisinin yakıt olarak metan ve oksijen kullanacağını kaydetti.
2018’de Mars’a Yolculuk
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi ( NASA ) da SpaceX’in uzay programına destek veriyor. Uzay taşımacılığının maliyetini düşürme hedefiyle 2002’de kurulan SpaceX, Mars’a ilk olarak 2018’de insansız bir kapsül göndermeyi planlıyor.
İnsan Gücüne İhtiyaç Var
Gönderilmesi planlanan uzay aracında 42 adet Raptor motorunu aynı anda kullanacağını açıklayan Musk, bazı motorların devre dışı kalması durumunda da geminin görevi başarıyla sürdürebilecek şekilde tasarlanacağını söyledi. 100 yolcuyu eşyalarıyla birlikte Mars’a taşıyacak bir uzay gemisi inşa etmeyi amaçladıklarını bildiren Musk, başlangıçta çok fazla kişinin Mars’a gitmeye hevesli olmayabileceğini, fakat yeni kurulacak kolonide çok fazla istihdam ihtiyacı olacağını ifade etti. Mars’ta, sıkıştırılmış atmosfere sahip kapalı alanlarda tarım mahsulü yetiştirileceğini de anlatan Musk, uzay gemisi seferlerinin devam edebilmesi adına daha fazla roket yakıtı üretebilmek için kaynak çıkarılmasının önemine işaret etti.
İlk İnsanlı Mars Yolculuğu 2024’te
Mars’a ilk insansız yolculuğu 2018’de yapmak istediklerini söyleyen ünlü girişimci, 2024’te ilk insanın kızıl gezegene gönderilmesinin, 2025’te ise uzay gemisinin kızıl gezegene ulaşmasının planlandığını kaydetti. Elon Musk ayrıca, Dünya ve Mars’ın yörüngelerinin uzay aracı göndermeye ancak her 26 ayda bir uygun konuma gelmesinden dolayı, kendi kendine yetebilen ve ortalama bir milyon kişinin yaşayacağı koloniyi kurmanın 40 ila 100 yıl sürebileceğine işaret etti.