Halkalı Güneş Tutulması Gerçekleşti!

Halkalı Güneş Tutulması Gerçekleşti!

PAYLAŞ
Halkalı Güneş Tutulması Gerçekleşti!
Halkalı Güneş Tutulması Gerçekleşti!

Adeta görsel bir şölen olan Halkalı Güneş Tutulması bu yıl 3. kez gerçekleşti. Detaylar haberimizde.

Tüm dünyanın merakla beklediği Halkalı Güneş Tutulması bugün gerçekleşti. Arap ülkelerinden net bir şekilde izlenebilen olay maalesef Türkiye’den izlenemedi. Avrupa, Asya, Afrika’nın bir kısmı ve Avustralya’dan rahatlıkla görülebildi.

Türkiye saati 07.35 civarında başlayan Halkalı Güneş Tutulması, bazı koşullar altında nadiren görünen bir olaydır ve Güneş’in yüzde 97’sini Ay’ın kapatmasıyla meydana gelir.

Bu yıl içinde daha önce Ocak ve Temmuz aylarında meydana gelen olay 2019 yılında son kez yaşandı. Yine güzel manzaralar ortaya çıktı.

Halkalı Güneş Tutulması

Türkiye’den  takip edilemeyen olay Suudi Arabistan, Sumatra, Borneo, Filipinler ve Hindistan’ın güneyinden rahatlıkla seyredilebildi.

Peki Güneş Tutulması ve Halkalı Güneş Tutulması Nedir?

"<yoastmark

3 çeşit Güneş Tutulması vardır. Bunlar Tam Güneş Tutulması, Halkalı Güneş Tutulması ve Parçalı Güneş Tutulmasıdır. Tam Güneş Tutulması’nda Dünya’ya gelen bütün ışınlar kesilmektedir. Bazen Ay yuvarlak olması nedeniyle Dünya’dan uzaklaşır. Bunun sonucunda da Güneş’in tamamını kapatamaz. Buna Halkalı Güneş Tutulması adı verilir. Ay, Güneş’i kısmen örttüğü takdirde Parçalı Güneş tutulması meydana gelir. Bütün tam ve halkalı tutulmalar ilk olarak parçalı şekilde başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter.

Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir?

Ay Güneş’ten yaklaşık 400 kere daha küçük fakat bize Güneş’ten 400 kere daha yakın olduğu için gökyüzünde ikisi de aynı büyüklükte gözükürler. Bir Güneş Tutulması, Ay’ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay’ın Yeniay safhasında olması ve Yer etrafındaki yörüngesinin düzlemi ile Yer’in Güneş etrafındaki yörünge düzleminin arakesit noktaları doğrultusunun Güneş’in merkezinden geçmesi gerekir. Diğer bir deyişle Güneş Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır. Bilindiği üzere bir yıl içerisinde 12 ay vardır. Yani Ay, Dünya etrafında yılda 12 kez dolanır. Dolayısıyla,eğer Ay’ın yörünge düzlemi Dünya’nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nınki arasında yaklaşık 5° 9′ lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay’ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.

ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN OLACAK?

  • Halkalı Güneş Tutulması 21 Haziran 2020
  • Tam Güneş Tutulması 14 Aralık 2020
  • Halkalı Güneş Tutulması 10 Haziran 2021
  • Tam Güneş Tutulması 4 Aralık 2021
  • Tam Güneş Tutulması 20 Nisan 2023
  • Halkalı Güneş Tutulması 14 Ekim 2023
  • Tam Güneş Tutulması 8 Aralık 2024