Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Mars’a insan taşımayı planlarken, bilimadamları bu misyonun çok tehlikeli olduğu uyarısında bulunuyor
Uzay mekiği programına 2011 yılında son veren Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, önümüzdeki yıllarda Mars’a ve bir göktaşına insan göndermeyi planladığını açıklamıştı. Ancak Amerika Ulusal Bilimler Akademisi’nden bir grup bilimadamı, NASA’nın mevcut güvenlik koşullarıyla uzaya insan taşımasının çok tehlikeli olduğunu düşünüyor.
Uzun süreli uzay yolculuğu programını inceleyen uzaybilimciler, NASA’nın uzun süreli misyonlar için belirlediği standartları gözden geçirmesi gerektiğini açıkladı. Uzmanlar, programın teknik kapasitesinin arttırılması ve kozmik radrasyonun uzun süreli etkilerinin daha iyi anlaşılmasının önümüzdeki beş yıl içinde mümkün olmadığını da belirtti.
Programı inceleme paneline katılan uzmanlar, halkla paylaştıkları bir mektupta, NASA’ya alçak dünya yörüngesi dışında, uzaya 30 günden uzun süreli insan taşımacılığı yapmaması gerektiği ve bu kuralı ancak çok ender durumlarda bozabileceği mesajı verdi.
Panel derin uzay yolculuğunun altı ilkeye bağlı olarak yapılmasını tavsiye etti.
Bu ilkelerin başında, astronotların fiizksel ve psikolojik zarar görmesini önlemek geliyor.
Ayrıca uzay yolculuklarının topluma da yarar sağlaması ve muhtemel faydaların zarar riskini dengeleyecek önemde olması gerekiyor.
Panel, astronotların misyonlara katılma kararı verirken fırsat eşitliği ilkesinden yola çıkılması gerektiğinin de altını çiziyor. NASA’dan, astronotlara hayat boyu sağlık sigortası yapması da isteniyor.
Rapor, NASA’ya sağlık standartlarını güncellenmesi çağrısında da bulunuyor.
Amerika Ulusal Bilimler Akademisi, dört ulusal bilim akademisini kapsıyor. Bu akademiler yasama organına, kamu ve özel sektöre objektif ve gerçeğe dayalı tavsiyelerde bulunma görevi yapıyor