NASA’nın 9 Yıl Önce Uzay Aracı Plüton’a En Yakın Mesafeye Ulaşacak.

NASA’nın 9 Yıl Önce Uzay Aracı Plüton’a En Yakın Mesafeye Ulaşacak.

PAYLAŞ

Güneş sisteminin “cüce gezegeni” Plüton hakkında bilinenler hala çok sınırlı. 9 yıl önce uzaya gönderilen New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracı, bugün Plüton’a en yakın mesafeye ulaşarak gezegeni fotoğraflayacak.

NASA Misyon Başkanı Alan Stern, bilim adamlarının beklediğinden daha büyük çıkan bu ‘cüce gezegenin’, Kuiper Kuşağı nesneleri arasında lider konumda olduğunu söyledi.

Stern, “Plüton‘un çapını ölçmek için 3 farklı yöntem kullandık. Bunun için atmosfere sahip olmayan Charon’u örnek ve dayanak noktası olarak kullandık. Plüton‘un beklediğimizden daha büyük çıkması, bizim için sürpriz oldu” diye konuştu.

Plüton’un çapı yaklaşık 2 bin 370 kilometre.

Plüton‘un net çapının 2370 kilometre olduğunu belirten bilim adamı, Güneş Sistemi’nin ‘yapı’ döküntüsünden oluşan dev bulut şeklindeki Kuiper Kuşağı’ndaki nesneler arasında hangisinin daha büyük olduğu tartışmalarına son verildiğini ifade etti.

new-horizons

Plüton‘un bu alandaki en büyük rakibi, çapı 2 bin 336 kilometre olan cüce gezegen Erida’ydı. Neredeyse tüm bilim adamları, dünyadan yapılan ölçümlere dayanarak, Plüton‘un Erida’dan küçük olduğunu sanıyordu. New Horizons ile yapılan ölçümler, gerçeğin aslında böyle olmadığını ortaya koydu.

New Horizons, yarın misyonunun en önemli aşamasına geçerek, uzay aracı Plüton ve uydusuna yaklaşacak. Bu randevu sırasında araç, dünya ile iletişimini keserek tüm dikkatini cüce gezegen ile eşini incelemeye verecek.

Uzay aracının Plüton etrafında dönen mikro asteroitlerle çarpışma ve devre dışı kalma olasılığı 10 binde bir. Bunun olmayacağından emin NASA uzmanları, bu tehdidin önümüzdeki uzay şovuna gereken ‘drama unsurunu’ kazandırdığı esprisini yapıyorlar.