Bilim insanları genetik araştırmaları sonucunda, evrim geçiren penguenlerin beş temel tatlardan üçünü kaybettiklerini, yalnızca ekşi ve tuzlu gıdaların tadını alabildiklerini söyledi.
Çin ve ABD’deki araştırmacılar, çoğu hayvanın hayatta kalabilmeleri için tat almanın kritik öneme sahip olduğunu fakat balıkları bütün olarak yutan penguenler için bu durumun diğer hayvanlar kadar önemli olmadığını belirtiyor.
Diğer kuş türlerinin de çoğu tatlı gıdaların tadını alamıyor fakat acı ve umami (et) tatları tespit edebiliyor.
Araştırmacılar bu bulguya, penguenlerin gen haritalarında yaptıkları inceleme sonucunda bazı tat genlerinin kaybolduğunu fark etmeleriyle vardı.
Penguenlerin DNA’larında yapılan incelemelerde, tüm türlerde tatlı, umami ve acı tat alan genlerin işlevini yitirdiği görüldü.
Michigan Üniversitesi ve Çin’deki Wuhan Üniversitesi araştırma görevlisi Prof. Jianzhi Zhang, BBC’ye yaptığı açıklamada “Genetik verilere göre penguenler ekşi ve tuzlu tatları alabiliyor ama tatlı, umami ve acı tatları kaybetmişler” dedi.
Buz tabakasının etkisi
Etoburlarda umami tadın kaybolması olağandışı bir durum olarak görülüyor.
Prof. Zhang, “Penguenlerin balıkları bütün olarak yutma alışkanlıkları ve dillerinin yapısı ile işlevi, tat alma algısına ihtiyaç duymadıklarını gösteriyor” dedi.
Prof Zhang, Current Biology adlı dergide yayımlanan bulguların şaşırtıcı olduğu görüşünde.
Tat kaybının buz tabakasından kaynaklanıyor olabileceği belirtiliyor.
Tatlı, umami ve acı tat alıcılar, çok düşük ısılarda beyne sinyal gönderemiyor.
Araştırmacılara göre penguenlerdeki tat kaybı da bundan kaynaklanıyor.