Kadın ve genç kızların regl (adet) dönemine yaklaşırken yaşadıkları işlevselliklerini olumsuz yönde etkileyen fiziksel ve ruhsal belirtilerin oluşturduğu bir tablodur. Belirtiler adetden 7-10 gün önce başlar ve adet döneminin başlamasıyla sona erer.
Her kadında farklı belirtiler gözlenebilir. Uzakdoğulu kadınlarda en sık rastlanılan şikayet ağrı iken gelişmiş batı toplumlarında depresyon en sık karşılaşılan bulgudur. Kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen ve her ay görülen yakınmalar kadının kendine olan güvenini yitirmesine dahi neden olabilir.Belirtiler adet döneminden adet dönemine gerçekleşir. Belirtilerin şiddeti, dönem dönem dalgalı bir seyir göstererek artabilir. Belirtiler, genellikle adet döneminin başlamasından 7-10 gün önce başlayıp bu dönem yaklaştıkça şiddetlenir.
Duygusal belirtiler
SIK KARŞILAŞILANLAR:
Sıkıntı, kaygı
Çabuk sinirlenme, asabilik
Bitkinlik
Depresyon
Kızgınlık
DAHA AZ SIKLIKLA KARŞILAŞILANLAR:
Konsantrasyon bozukluğu
Aşırı duyarlılık
Cinsel istekte değişme
Kendini beğenmeme
Sosyallikten uzaklaşma
Doğal aktivitelere olan ilginin azalması
Fiziksel belirtiler
SIK KARŞILAŞILANLAR:
Karın Şişkinliği
Göğüslerin şişkinliği ve hassaslığı
Diz, dirsek ve parmaklarda su toplanması
İştahın artması
Baş ağrısı
DAHA AZ SIKLIKLA KARŞILAŞILANLAR:
Yeme isteği
Kabızlık
Mide bulantısı
Susama
Harekette azalma
Uyku alışkanlığının değişmesi
Neler yapabilirsiniz?
Egzersiz Yapmak
Egzersiz, sadece genel sağlığı düzeltip, iyiye gitmesini sağlamaz, aynı zamanda endorfin üretimine de yardımcı olur. Böylelikle kendinizi daha zinde ve mutlu hisseder, ağrılarınızı daha az algılarsınız. Haftada en az 3 -5 kere yarım saatlik egzersizler yapmanız yararlı olacaktır. Yüzme, jogging, hızlı adımlarla yürüme ya da kendi tercih ettiğiniz bir sporu yapabilirsiniz.Yoga ve Pilates egzersizleriyle hem zihinsel hem bedensel olarak hızlıca yol alabilirsiniz.
Sağlıklı Beslenmek
Daha az tuz, rafine şeker, kırmızı et ve yağ tüketmek; karbonhidrat karışımları, sebze ve meyve yemek faydalı olacaktır. Tedavisinde magnezyum ve kalsiyum kullanılabildiği için bu mineralleri bol içeren besinler alınabilir.
Sodyum (en çok tuzdan sağlanır) miktarını kontrol altına almak, adet kanaması öncesinde eklemlerinizde oluşacak sıvı toplanmasını azaltacaktır. Yemeklere tuz yerine başka katkılar ekleyerek (çeşitli otlar, limon suyu ya da sirke), yemeğinizi pişirirken tuz eklemeyerek ve konserve yerine taze ürünler tercih ederek alınan tuz miktarı azaltılabilir .
Alkol ve kafein alımını düşürmek
Alkol ve kafein, regl öncesi sendromunun belirtilerini şiddetlendirebilir. Kafein bundan başka, göğüslerin hassasiyeti arttırabilir, endişe ve asabiyet yaratabilir. Kahvede (en yüksek oranda), çayda, bazı içeceklerde (özellikle enerji içeceklerinde), çikolotada ve bazı ilaçlarda bulunur. Alkol de, sendromun yarattığı baş ağrısı ve yorgunluğu arttırır.
Dinlenmek
Çoğu kimse, her gece ortalama 7 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bazı genç kızlar, özellikle adet dönemi öncesi, daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilirler. Kendinizi daha iyi hissedene kadar dinlenmelisiniz.
Stresi azaltmak
Stres, regl öncesi sendrımunu şiddetlendirebilir. Stresi yenerek kendinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz bir çok metod vardır. İbadet, hobi edinmek, gezmek, spor ya da tatil sizin stresinizi atmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi rahatlatıcı renklerle çevirin, yumuşak bir müzik koyun, bir banyo yapın. Özellikle hoşlandığınız şeyleri yapmak için zaman ayırmanız, kendinizi daha iyi ve daha mutlu hissetmenize yol açacaktır. Sizde nelerin stres yarattığını keşfetmeye bakın ve onlardan uzak durun. Özellikle adet döneminizin son safhasında.
Kızgınlığı Kontrol Etmek
Kızgınlık ve öfkenin zirve yaptığı anlarda hemen olduğunuz yerden ayrılın kısa, hızlı bir yürüyüş, ılık-soğuk bir duş, yüzünüzü bol suyla yıkamak işe yarayabilir.
Eğer çok daha yıkıcı hale gelmişse bir uzmandan yardım almak oldukça faydalı olabilir.