Sahra Çölü İçinde Balık Fosilleri Bulundu!

Sahra Çölü İçinde Balık Fosilleri Bulundu!

PAYLAŞ
Sahra Çölü İçinde Balık Fosilleri Bulundu!
Sahra Çölü İçinde Balık Fosilleri Bulundu!

Sahra Çölü ya da Büyük Sahra Çölü, dünyanın en büyük sıcak çölü olup, Afrika’nın kuzeyinde, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde dev bir çöldür. Sahra sözcüğü Arapçadaki “sahara” sözcüğünden gelmektedir. Bu kelime “büyü” anlamı taşımaktadır. 2,5 milyon yaşındadır. Yüzölçümü büyüklüğü ise Amerika Birleşik Devletleri’ni kaplayacak kadardır. Atlas Okyanusu kıyılarından Kızıldeniz kıyılarına kadar uzanır. Cezayir, Çad, Mısır, Libya, Fas, Moritanya, Mali, Nijer, Sudan, Tunus, Batı Sahra ülkelerinin tümü Sahra Çölü’nde yer almaktadır.

sahra-colu-icinde-balik-fosilleri-bulundu
Sahra Çölü Uzaydan Görünümü

Sahra Çölü’nde yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bulgular burada daha önce su ve yaşam olduğunu gösteriyor. Sahra Çölü’nün daha önce bu şekilde yalnızca kumla kaplı olmadığını gösteren ise bulunan balık fosilleri.

Araştırmacılar, Acasus Dağları’nda balık fosilleri buldular. Fosiller üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda bölgede bulunan türlerin Holosen dönemine ait olan yayın balığı ve tilapia (tatlı su çipurası) olduğu tespit edildi. Fosillerin üzerinde bulunan kesik ve yanık izleri ise balıkçılığın bölgede önemli bir yeri olduğunu gösteriyor. Balıkların ise önemli bir besin kaynağı olduğu düşünülüyor.

sahra-colu-icinde-balik-fosilleri-bulundu

Paleontologlar, Sahra Çölü’nde bulunan Acasus Dağları’nda 17.551 fosil ortaya çıkardılar. Bulunan fosillerin çoğunluğu günümüzden 11.000 yıl önce yaşanmış Holosen Dönemi’nde insanlar tarafından avlanan balıklara ait.

Ayrıca araştırma sonuçları önemli bir gerçeği daha gözler önüne seriyor. Elde edilen verilerden ortaya çıkan sonuç tilapia türünün yayın balığına göre daha hızlı bir nüfus düşüşü yaşamış olması. Bunun nedeninin ise yayın balıklarının akciğer solunumu yapabilmesi olarak yorumlanıyor. Bu sayede sıcak ve sığ sularda yaşamını devam ettirebilen ayın balıklarının türü tehlikeye girmemiş.

Bölgede bulunan balık fosillerinin çoğunluğu yayın balıklarına ait. Ancak yalnızca balık fosilleri bulunmamış. Memeli, kuş, sürüngen ve yumuşakçalara ait fosiller de bulunduğu açıklandı. Bu türlerin sayısının artmasıyla balıkların azaldığı düşünülüyor.

Araştırma ile ilgili PLOS ONE’da yer alan makalede bilim insanları, “Bu çalışma, Sahra’nın eski hidrografik ağını ve Nil ile olan bağlantısını ortaya koyuyor. Çalışma aynı zamanda dünyanın en sıcak çölünün oluşumuna yol açan dramatik iklim değişiklikleri hakkında da önemli bilgiler sağlıyor” dediler.