Tüketici Hakları Derneği Başkanı, 10 Altın Kuralı Açıkladı!

Tüketici Hakları Derneği Başkanı, 10 Altın Kuralı Açıkladı!

PAYLAŞ
Tüketici Hakları Derneği Başkanı, 10 Altın Kuralı Açıkladı!
Tüketici Hakları Derneği Başkanı, 10 Altın Kuralı Açıkladı!

Tüketici Hakları Derneği Başkanı, 10 Altın Kuralı Açıkladı! Geçtiğimiz aylarda tüketici haklarında yeni bir dönem başlatacak olan ürün güvenliği düzenlemesi yasallaşmıştı. Giyimden beyaz eşyaya hemen hemen her alanda tüketici haklarında yeni bir dönem başlamıştı.

Bu yasayla birlikte ihraç ürünler de ürün güvenliği kapsamında incelenecek, uygun olmayan ürünü piyasada bulunduranlara ceza verilecek. Bunların yanı sıra ayıplı ya da bozuk çıkan ürünleri iade etmenin kolaylaşacağı belirtiliyor. Yasadaki yeni maddeler kapsamında internetten satışlara da sıkı denetim gelecek.

Uygunsuz ürün üretenleri, satanları ve ihraç edenleri ise oldukça büyük bir para cezası bekliyor. Ürünlerinin güvenli olduğunu teyit etmeyen satıcılar da para cezasına çarptırılacak.

Son yıllarda artan tüketici hakları bilinci sayesinde gerekli düzenlemeler yapılabiliyor ve uygunsuz veya hatalı satışlarda yaptırım uygulanabiliyor. Tüketiciler bir haksızlığa uğradıklarında ne yapmaları gerektiğini bildikleri için ürün kalitesi de artıyor.

tuketici-haklari-dernegi-baskani-10-altin-kurali-acikladi

Tüketici haklarını korumak için şikayet mercilerine ulaşmanın daha kolay hale geldiği şu günlerde sosyal medya baskısı da fazlasıyla etkili oluyor. Ancak yine de dikkatli olmakta fayda var. Dolandırılmamak “kazıklanmamak” için tüketicilerin yapması gereken bazı şeyler bulunuyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar bunlara değindi.

Çakar’ın 10 altın kural olarak nitelendirdiği liste ise şöyle:

  1. Mümkün olduğunca yerli ve kaliteli ürün tercih etmeye çalışın
  2. Alışverişlerinizde firmadan mutlaka fiş, fatura ve garanti belgesini isteyin ve alın. Yoksa hakkınızı arayamazsınız.
  3. Ürünün etiketi ile kasadaki fiyatı mutlaka karşılaştırın. Kandırılmayın. Unutmayın geçerli olan her zaman etiket fiyatıdır.
  4. Reklamlara kanmayın. Araştırın, okuyun, sorun soruşturun.
  5. Piyasada satılan aynı ürünler için fiyat araştırması yapmadan alışverişe başlamayın. Burada önemli olan satın alma gücünüzü aşıp gereksiz borçlanmamaktır. Bunu aklınızdan çıkarmayın.
  6. Tüketici haklarına saygılı olan bunu ilanlarında belirten firmalardan alışveriş yapın. Üreticisi belli olmayan malları almayın. Başınız yanar.
  7. Kaliteli, sağlıklı ve güvenli ürün alın, paranızı boşa harcamayın.
  8. Amacını karşılamayan malı iade edin, gerekirse şikayetten hiç çekinmeyin.
  9. İnternet ve sosyal medyada tanıtımı yapılan mal ve hizmetlere karşı daha fazla dikkatli olun. Firmayı mutlaka esnaf ve ticaret odalarından araştırın. Kapınıza getirilen ürünü kargocunun açması konusunda şirketten talepte bulunun.
  10. Alacağınız ürünü gözünüzle bakarak, burnunuzla koklayarak, elinizle dokunarak yakından inceleyin.