San Francisco’da düzenlenen WWDC 2016 etkinliğinde Apple, iPhone için iOS 10, Mac bilgisayarlar için macOS‘u tanıttı. İşte Apple takipçilerinin merakla beklediği macOS hakkında beklediğiniz haberler…
Apple‘ın Mac cihazları için hazırladığı işletim sisteminin yeni versiyonuyla birçok önemli yeniliği bünyesinde barındırıyor. Uzun zamandır dedikoduların çığ gibi büyüdüğü Siri desteği sonunda Mac bilgisayarlara geliyor.
OS X‘in gidiyor. Mac işletim sistemi artık macOS oluyor.
macOS‘in ismi macOS Sierra. Bu yeni işletim sistemi devamlılığa, icloud’a ve gelişmiş mac deneyimine odaklanıyor. Auto Unlock özelliğiyle Mac’i açmak için Apple Watch kullanılabiliyor. Kullanıcı kolundaki saat sayesinde hiçbir zaman kaybetmeden bilgisayara erişim sağlıyor.
Universal Clipboard Nedir?
Universal Clipboard ile iPhone’dan kopyalanan içerik direkt olarak Mac’deki bir yere yapıştırılabiliyor. Gelişmiş iCloud Drive, dosyalara her yerden erişim sağlıyor. Artık masaüstündeki uygulamalar da kullanıcının tüm Mac cihazlarından ve hatta iPhone üzerinden erişilebilir durumda. Eski dosyalar buluta aktarılarak alandan tasarruf sağlanıyor ve yeni dosyalara yer açılıyor. Yeni macOS eski ve kullanılmayan dosyaları temizleyerek depolama alanının hızla dolmasının önüne geçiyor.
Apple Pay macOS’a geliyor
Apple Pay deneyimi macOS’a taşınıyor. Apple Pay online alışverişlerde kullanılabiliyor ve Apple Pay ile ödeme butonuna tıklandığında iPhone üzerinden ilgili sayfa açılıyor ve parmak izi aracılığıyla alışveriş tamamlanıyor. Aynı şekilde Apple Watch üzerinden de alışveriş tamamlanabiliyor. Şimdiden birçok önde gelen firmanın bu özelliğe destek verdiği belirtiliyor. Resim içinde resim özelliğiyle video direkt olarak ekran üzerinde oynatılabiliyor ve böylece video izlemek için yapılan işlemi bölmeye gerek kalmıyor.
Safari’nin sekme özelliği diğer uygulamalara da geliyor. Artık her uygulamada sekmeler kullanılabiliyor ve menülerde dolaşmak eskiye nazaran çok daha kolay oluyor.
Siri artık resmen macOS’de yerini alıyor. iOS üzerinde yıllardır kullanılan Siri, bir nevi Finder’ın görevini üstleniyor ve istenen dosyaları bulabiliyor. Eskiye göre daha gelişmiş olan Siri, komplike komutları da sorunsuzca yerine getiriyor. Tam ekranda çalışılırken bile Siri’ye komutla erişilebiliyor ve istenen komut gerçekleştiriliyor. İnternet üzerinden arama yapılabiliyor ve bulunan soruçlar direkt olarak Siri’nin arayüzü üzerinde görüntüleniyor. iPad üzerinden yapılan bir kopyalama işlemi Mac’e aktarılabiliyor. Sierra’nın geliştirici sürümü bugün indirmeye sunuluyor. Son kullanıcı için ise Temmuz’da indirilebilecek.