Hawking: Yapay zeka, insanlığın ya en büyük icadı ya da en büyük...

Hawking: Yapay zeka, insanlığın ya en büyük icadı ya da en büyük felaketi olur

PAYLAŞ

Hawking, yapay zekanın faydalarının yanı sıra tehlikelere de bir kez daha dikkat çekti. Yapay zekanın insan hayatını kolaylaştıracağını ama tahakküm aracı haline de gelebileceğini açıkladı.

Ünlü bilim insanı Hawking, “Biyolojik bir beyin ve bir bilgisayarın yapabilecekleri arasında büyük farklılıklar olduğunu düşünmüyorum” dedi.

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi‘nin yeni ‘Yapay Zeka Araştırma Merkezi’nin açılışında konuşan ünlü fizikçi Stephen Hawking, “Güçlü bir yapay zekanın yükselişi insanlığın başına gelen en iyi ya da en kötü şey olabilir. Hangisi olacağını bilmiyoruz” dedi.

İnsanlığın ya en büyük icadı ya da sonu olur

Hawking, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapay zeka yaratmanın potansiyel faydaları oldukça fazla. Bu yeni teknoloji devriminin ortaya koyacağı araçlar sayesinde, endüstrileşmenin doğaya verdiği zararı onarabileceğiz. Aynı şekilde hastalıklar ve yoksulluğun sonunu getirmeyi de amaçlayabileceğiz. Hayatımızın her alanı dönüşüm geçirecek. Kısacası yapay zeka yaratmak medeniyet tarihinin en büyük olayı olarak kayıtlara geçebilir. Ancak risklerin önüne nasıl geçeceğimizi öğrenmezsek medeniyet tarihinin son olayı da olabilir. Yapay zeka faydanın yanı sıra tehlikeleri de beraberinde getirecek. Güçlü otonom silahlar ya da bir grubun, sayıca kendilerinden daha çok olan bir kitleyi tahakküm altına alabileceği yeni yollar gibi.”
Stephen Hawking

Yapay Zeka Kendi İradesini Geliştirebilir

Hawking sözlerini şöyle sürdürdü: “Biyolojik bir beyin ve bir bilgisayarın yapabilecekleri arasında büyük farklılıklar olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla bilgisayarlar —kağıt üzerinde- insan zekasını taklit edebilir ve insan zekasının önüne geçebilir. Yapay zeka kendi iradesini geliştirebilir. Bizimkiyle çatışma içinde olan bir irade.

Aptallığın Tarihini İncelemeye Fazla Zaman Harcıyoruz

Yapay Zeka Araştırma Merkezinin açılışından memnuniyet duyan Hawking, “Tarih incelemelerine, —hadi yüzleşelim, çoğunlukla aptallığın tarihini incelemeye- fazla zaman harcıyoruz. İnsanların bunun yerine zekanın geleceği üzerinde çalışmaya başlaması, memnuniyet verici bir değişim” ifadelerini kullandı.