2015 Nobel Kimya Ödülünü Aziz Sancar Kazandı!

2015 Nobel Kimya Ödülünü Aziz Sancar Kazandı!

PAYLAŞ

NOBEL Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın memleketi Mardin’in Savur İlçesi’ndeki hemşehrileri ve yakınları büyük gurur yaşıyor.

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ilk ve ve orta okul döneminde mum ışığında ders çalıştığını söyleyen yakınları, “Bizleri gururlandırdı” dedi.

Aziz Sancar, ödülü kazandığındaki ilk duygu ve düşüncelerini telefonda görüştüğü Nobel Prize yetkilisi Adam Smith‘e anlattı. Prof. Dr. Sancar ödülü kazandığına ilişkin gelen telefonu eşinin açtığını söyleyerek, ilk ne hissettiğine yönelik bir soruya; ”Hiç beklemiyordum, çok şaşırdım. Düzgün şeyler söyleyebilmek için uğraştım, uyuyordum. Güzel bir deneyimdi” diye yanıt verdi.

Aziz Sancar‘ın buluşunun kanser tedavisinde etkili olması bekleniyor.

Adam Smith‘in sorularını yanıtlayan Aziz Sancar, ödülü kazanan ilk Türk bilim adamı olduğu hatırlatıldığında “Bilim adamı olarak evet. Ama 2006’da Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü‘nü kazanmıştı” dedi.

aziz-sancar

69 yaşındaki Aziz Sancar, Kuzey Karolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde ders veriyor.

 

ABD’li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte, DNA alanında yaptığı çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın doğup büyüdüğü Savur İlçesi’nde büyük bir sevinç yaşanıyor. ABD’de Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde ders veren 69 yaşındaki Prof. Dr. Aziz Sancar’ın doğup, büyüdüğü tarihi taş eve, haberin alınmasıyla Türk bayrağı asıldı.

aziz-sancar-amerika

Nobel Kimya ödülü kazandığı açıklanan bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kendi adına açılan Twitter hesabının sahte olduğu bilgisini verdi

 

Aziz Sancar‘ın Buluşunun Kanser Tedavisinde Etkin Rol Alması Bekleniyor

Nobel ödülü almasına konu olan bilimsel araştırması ile ilgili açıklamada bulunan Sancar, şöyle konuştu: “Araştırmalarımız DNA onarımı üzerine. Çalışma, hem kanserin önlenmesinde hem de bazı kanser tedavilerinde önemli bir buluş. O nedenle Nobel’e layık görüldü. Çalışmanın kanser tedavisine etkisi olması bekleniyor. Şu anda buluşun, kanser tedavilerine etkisini kestirmek güç ancak bir etkisi olacağına eminim. Zaten Nobel ödülünün manası bu. Çünkü gelecekteki kanser tedavilerindeki gelişmelere katkısı olması bekleniyor.”