2020 Nobel Fizik Ödülü Kazananları Açıklandı!

2020 Nobel Fizik Ödülü Kazananları Açıklandı!

PAYLAŞ
2020 Nobel Fizik Ödülü Kazananları Açıklandı
2020 Nobel Fizik Ödülü Kazananları Açıklandı

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm’de Alfred Nobel’in ölüm günü olan 10 Aralık’ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel’in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü’nden birisidir. Diğer kategoriler; Nobel Kimya Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü, Nobel Barış Ödülü, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’dür. İlk Nobel Fizik Ödülü, x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen’e verilmiştir. (Wikipedia) 2020 Nobel Fizik Ödülü Kazananları Açıklandı!

Dünya’nın en prestijli ödülleri arasında gösterilen Nobel Ödülleri’nin fizik kategorisindeki kazananları belli oldu. 2020 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu. Bu yıl ödül kazanan isimler; Kara delikler üzerinde çalışma gerçekleştiren Roger Penrose ve Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli bir nesneyi keşfettikleri için Reinhard Genzel ile Andrea Ghez oldu.

2020-nobel-fizik-odulu-kazananlari-aciklandi

Nobel komitesi ödül kazanan isimlerin çalışmalarını nasıl değerlendirdiklerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Dr. Roger Penrose, kullanılması oldukça zor ve ustalık gerektiren matematiksel metotlar ile kara deliklerin, Albert Einstein’ın ortaya koyduğu genel görelilik teorisinin doğrudan bir sonucu olduğunu kanıtladı. Bu sayede 2020 Nobel Fizik Ödülü layık görüldü.

Galaksimizin merkezinde yer alan Yay A* isimli bir bölgeyi inceleyen bilim ekibine liderlik eden Dr. Reinhard Genzel ve Dr. Andrea Ghez ise Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan diğer iki kişi olarak tarihe geçtiler. İki bilim insanı, yıldızlararası gaz ve tozun arasından Samanyolu’nun merkezini gözlemlemenin bir yolunu keşfettiler. Bunun ardından Samanyolu’nun merkezinde süper kütleli bir nesnenin yer aldığını ortaya çıkardılar. Bu başarılarıyla da ödül kazandılar.

2020 Nobel Ödülleri diğer kategorilerdeki kazananlarını henüz açıklamadı. 2020 Nobel Kimya Ödülü bugün, 2020 Nobel Edebiyat Ödülü 8 Ekim’de, 2020 Nobel Barış Ödülü 9 Ekim’de ve 2020 Nobel Ekonomi Ödülü ise 12 Ekim’de sahiplerini bulacak.