Başta ABD olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkede büyük bir ilgiyle karşılanan Google‘ın yeni giyilebilir cihazı Google Glass, bu günlerde sahip olduğu teknolojik yeniliklerle değil neden olduğu bir rahatsızlıkla gündemde.
The Guardian‘da yer alan bir haberde internet bağımlılığı olan bir hastanın cihazı, yalnızca uyurken ve duştayken çıkardığı ve günde ortalama 18 saat boyunca kullandığı belirtiliyor. Cihazı kullanmadığı zamanlarda aşırı asabi ve tepkisel davranışlar sergilediği belirtilen hastanın, iki aylık bir kullanımın ardından rüyalarında da cihazın küçük gri camından baktığını görmeye başladı.
Birleşik Devletler donanmasında görev yaptığı belirtilen 31 yaşındaki hastanın, yine donanma bünyesindeki, SARP (Substance Abuse and Recovery Programme) adı verilen madde bağımlılığıyla mücadele ve iyileşme programına ilk olarak Eylül 2013’te alkol bağımlılığı tedavisi görmek amacıyla başvurduğu belirtiliyor. Söz konusu program, hastaların 35 gün boyunca bağımlı davranışlarından (alkol, uyuşturucu, sigara) tamamen uzak durmalarını gerektiriyor ve aynı zamanda bütün elektronik cihazların kullanımını da yasaklanıyor.
Bu program dahilinde görev yapan Dr. Andrew Doan, hastanın alkol bağımlılığından kurtulmasının ardından Google Glass kullanımını da tamamen bırakmaya çalıştığını açıkladı ve hastanın, “Google Glass’ı bırakmanın, alkolü bırakmaktan çok daha zor olduğunu söylediğini” belirtti.
Google Glass‘ı işindeki performansını geliştirmek amacıyla kullanmaya başladığı belirtilen hasta, iyileştirme programına başvurduğunda -Google Glass ekranını değiştirmek için yapılan bir hareket olan- sürekli işaret parmağıyla sağ şakağına dokunmak gibi istemsiz hareketlerde bulunmak, cihazı giymek için duyduğu önlenemeyen arzu, hafıza problemleri ve rüyasında da cihazı giydiğini görme gibi sorunlar yaşıyordu.
Birçok psikolog teknolojinin bağımlılık derecesinde kullanımının başlı başına bir rahatsızlık olduğu konusunda görüş birliğine varsa da, bazı uzmanlar bu durumun aslında diğer problemlerin bir semptomu olduğunu savunuyor.
Hastanın, iyileştirme programında geçirdiği 35 günün ardından iyi sonuçlar elde ettiği ve bağımlılığından kurtulma konusunda bir gelişme gösterdiği belirtiliyor. Fakat daha önceden alkol bağımlılığından kurtulmayı başaran hastanın, Google Glass bağımlılığının üstesinden tamamen gelip gelmediği henüz bir kesinlik kazanmış değil.
Söz konusu cihazın üretici olan teknoloji devi Google ise konuyla ilgili bir açıklama yapma taleplerini geri çevirdi.
Kaynak : Bon pur loryan