Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve tüm hazırlıkları tamamlanan çipli kimlik kartları için yasal düzenlemenin de yapılmasıyla artık sona yaklaşıldı.
Önümüzdeki ay pilot il Kırıkkale’de dağıtılmaya başlanacak olan çipli kimliklerin yıl sonuna kadar tüm illere yaygınlaştırılması ve üç sene içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması bekleniyor.
Çipli kimliklerin arka plan görsellerinde, ülke tarihinin ulusal ve tarihi değerlerine de göz ardı edilmedi. Selçuklu ve Osmanlı’dan izler taşıyan kimliklerde Cumhuriyetin modern çizgilerine de yer verildi. Türkiye’nin dünyadaki temsil rengi olan turkuazın ağır bastığı kimlikler, kadın erkek ayrımı olmaksızın tek renk ve tasarımda olacak; ayrıca vize istenmeyen ülkelerde pasaport yerine de kullanılabilecek.
Din Hanesi İsteğe Bağlı Olacak
İçişleri Bakanlığı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2016 yılı bütçesi görüşmelerinde yeni çipli kimlik kartları da gündeme geldi. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Yeni kimliklerde din bilgisi yer alıyor. Çipte din hanesini taşımakta ne gibi fayda görüyorsunuz?” diye sordu. İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu soruya yanıt olarak, nüfus cüzdanlarında kartın üzerinde yer alan din hanesinin, yeni teknolojik kimlik kartlarında ‘çip’te yer alacağını kaydetti. Bakan Ala, din hanesini ‘çip’e yazdırmanın da isteğe bağlı olacağını belirtti.
Yüksek güvenlik Özellikleri;
Çipli kimlik, yalnızca kimlik kartına özel tasarım ve üretimle, şifreli grafik tasarımlar, DNA’ya sahip mürekkepler, mikro ve nano yazılar gibi onlarca güvenlik özelliği taşıyor. Vatandaştan alınan biyometrik veriler karta yazılmak üzere TÜBİTAK’ın geliştirdiği Kartlı Yönetim Sistemi Yazılımı’na gönderilecek ve tüm bilgiler gizli kalacak.