Depresyon yaş, meslek, sosyal durum, soy sop ve dinsel inanç ayırt etmeksizin,
herkesin başına gelebilen ve sık görülen bir hastalıktır. Depresyonda görülen şikayetlerin daha hafif şiddette olduğu, ancak uzun süre devam ettiği bir psikiyatrik hastalıktır. Kişi çoğu zaman mutsuz, karamsardır. Uyku, iştah düzensizlikleri, enerjide azalma, dikkat, konsantrasyon bozukluğu, karar vermede güçlük vardır. Hastalık belirtileri ani başlangıçlı olmadığı ve kişinin yaşam akışında belirgin bir değişmeye yol açmadığı için hasta yakınlarının dikkatini çekmemektedir.
Hastada uyku, iştah ve cinsel yaşamla ilgili sorunlar varsa da fark edilmeyecek düzeydedir. Ancak kişi hiçbir şeye motive olamamaktadır. Normalde hoşlandığı aktivitelerden, hobilerinden bile artık zevk almamaktadır. Çoğu zaman durgun, dalgın ve sessizdir. Hayat, taşınması zorunlu, çok ağır bir yük gibidir. Kişi sadece temel sorumluluklarını yerine getirir, başka şeyle ilgilenmez.
Kişinin kendisi ve etrafı bütün bunları kişiye özgü özellikler zanneder ki en tehlikeli tarafı da budur.Yaşamını işine adamış gibidir; eğlenceye, sosyal aktiviteye enerjisi ve isteği kalmamıştır. Çok çalışmasına, üretken olmasına karşın sürekli olarak yetersizlik duygusu içindedir. Aslında, bu hastalık nedeniyle var olan potansiyelini de tam olarak ortaya koyamaz, kariyerinde hak ettiği seviyeye gelemez. Tüm bunlar kişinin yakın çevresiyle ilişkilerini bozar, evlilikte görevlerini yerine getirememesine ve çatışmalara yol açar.
Gizli depresyon tedavisinde başlıca ilaç ve psikoterapiden yararlanılır. Etkin bir tedavi planıyla hastalık belirtilerinde önemli ölçüde gerileme ve kişinin fonksiyonelliğinde belirgin artış sağlanmaktadır. Antidepresan grubu ilaçlar bu hastalıkta oldukça iyi etki gösterir. Koruyucu olarak ilaç tedavisine en az iki yıl devam etmek gerekir.
İlaç tedavilerine istenen yanıt alınamazsa, TMU (transkraniyal manyetik uyarım) tedavisinden de yararlanılabilir. Psikoterapi kişinin psikolojik savunmalarını güçlendirmek, bakış açısını geliştirmek, stresle baş etmesini kolaylaştırmak için oldukça etkili bir tedavi aracıdır. Değişik psikoterapi teknikleri kişinin durumuna göre özelleştirilerek süreç içinde uygulanır.
Kişi Neler Yapabilir?
- Düzenli beslendiğinizden emin olun. Zira yedikleriniz, hislerinizi etkiler. Sebze, meyve, kuruyemiş, balık gibi besinler, kendinizi daha keyifli ve mutlu hissetmenizi sağlayacaktır
- Kendinizi yalnız hissetmeyin. Depresyonda olan insanların en önemli özelliği, kendilerini, yapayalnız; hatta kimsesiz hissetmeleridir. Yaşadıklarınızı, yakınlarınızla ya da sizinle aynı durumda olanlarla paylaşmaktan kaçınmayın. Tüm bunlar, rahatlamanızı ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
- Bakış açınızı değiştirin. Hayatınızdaki pozitif şeylere odaklanın, negatif olanları hayatınızdan çıkarın. Kimsenin mükemmel olmadığını, sıkıntıların da hayatın bir parçası olduğunu aklınızda tutun
- Yeniliklere yer açın. Yeni insanlarla tanışın, yeni ortamlara girin, yeni hobilerle ilgilenin. Bu sayede, sorun ve sıkıntıları daha az düşünür, daha fazla keyiflenebilirsiniz
- Sağlığınızı etkilememesi adına, günde iki kadehten fazla alkol almayın.
- Omega 3 ve vitamin B12, akıl sağlığı için faydalı maddelerdir. Omega 3’ü; somon balığı, yeşil sebzeler ve fındıktan elde edebilirsiniz. B-12 vitaminleri için de deniz ürünleri ve az yağlı ürünler tüketmek gerekir
- Düzenli olarak egzersiz yapmak; kalp ritmlerinizi düzene sokacak, rahatlamanızı sağlayacak ve ruhsal dengeniz için faydalı olacaktır
- Orgazmdan sonra salgılanan serotonin ve endorfin hormonları, stres seviyesini düşürüyor. Dolayısıyla, düzenli bir seks hayatına sahip olmak, kişiyi, kaygılarından uzaklaştırıyor.
- Araştırmalara göre, yeterli düzeyde uyumayanların (Günde altı saatten daha az.), depresyon yaşama olasılıkları, iyi uyuyanlara oranla altı kat daha fazladır.
Geçmiş veya geleceğe odaklanıp, kaygı ve pişmanlık hissederek yaşamak depresyona zemin hazırlar. Geçmişi ders alabileceğiniz, kendinizi, hayatı tanımanızı sağlayan bir yardımcı gibi, geleceği size fırsatlar getirecek bir arkadaş gibi düşünerek yaşayın. Bugün ise sizsiniz her anının kıymetini bilerek ve gülümseyerek yaşayın.