Apple’ın desteklediği Beacon teknolojisi konusunda geliştirdiği çözümlerle dikkat çeken Türk şirketi Blesh, 2017 yılında yaklaşık 20 milyar cihazın İnternet’e bağlı olmasının öngörüldüğü ve tüm dünyanın konuştuğu Nesnelerin İnterneti alanında bir ilki başardı.
Google’ın önderlik ettiği Physical Web beacon cihazlarını geliştiren ve dünyada satmaya başlayan ilk şirket olan Blesh, 2 hafta içinde 30 ülkeye geliştirdiği teknolojinin satışını gerçekleştirdi. Blesh Physical Web beacon’ları ve Physical Web Uygulaması, fiziksel eşyalarımızı İnternete bağlanan, akıllı eşyalar haline getiriyor ve akıllı telefonlar gibi cihazlarla iletişim kurmalarını sağlıyor.
Blesh’in CEO’su Devrim Sönmez, “Gelecekte akıllı telefonlar dışında, giyilebilir teknolojiler gibi başka sistemlerin de Blesh PW beacon’larıyla etkileşime geçtiği, fiziksel eşyalar ile web arasındaki çizginin inceldiği bir ekosistem hayal ediyoruz. Ürettiğimiz ürünleri şu ana kadar aralarında Amerika, Kanada, Almanya ve Danimarka başta olmak üzere 30 ülkeye ihraç ettik.” derken, Google Physical Web ekibinin lideri olan Scott Jenson ise Blesh’in Physical Web Beacon’larını dünyadaki yazılımcılara sunarak pazara önderlik etmesi heyecan verici. Bu beacon’ları yazılımcıların deneyimine sunmak, Nesnelerin İnterneti’nin hayatımıza daha çok yoldan girmesini hızlandıracak dedi.
Apple’ın iBeacon teknolojisine benzer şekilde Bluetooth Smart teknolojisini kullanan ve Nesnelerin İnterneti’ni en etkin şekilde kullanmak için bir standart yöntem geliştirmek üzere başlatılan yaratıcı bir girişim olan bu proje ile kullanıcıların yakınlarda bulunan herhangi bir eşya ile rahatça etkileşime geçebileceği bir sistem planlanıyor. Physical Web Beacon’ları Bluetooth Low Energy sinyalleri yayarak akıllı mobil cihazlara veri iletebiliyor. Bu cihazlar sayesinde her gün kullandığımız eşyalara akıllı özellikler verilebiliyor. Her bir beacon’dan yayılan sinyal, bir mobil uygulamaya ihtiyaç duymadan kullanılabilecek ve tüm mobil cihazların tanıyacağı bir URL taşıyor. Her bir akıllı eşya kendi URL’leri üzerinden izlenebiliyor.
Blesh PW Beacon cihazları, en fazla 20 gram ağırlığında, küçük boyutlu, her türlü yüzeye yapıştırılabilen düşük bütçeli cihazlar. Her bir cihaz Bluetooth Smart sinyalleri aracılığıyla birer bağlantı yani URL yayıyor. Yayılan bu URL’ler eşyalara akıllı özellikler veriyor ve yakınlardaki Android cihazlarla etkileşime geçilmesini sağlıyor. Tanımlı URL üzerinden bu cihazlar ile her hangi bir eşyaya bir görev veya bilgi verebiliyor, ödeme yaptırabiliriyor veya sadece kendilerini tanıtmaları sağlanabiliyor.
PW Beacon’ları zengin, dinamik, web-tabanlı içerik ve faaliyetlere bağlantı sağlamak için de programlanabiliyor. Bir cihaz (örneğin akıllı telefon veya giyilebilir teknoloji ürünleri) yakınına geldiğinde, Beacon’lar kendilerini bildirip, kullanıcıya yeni bir diyalog veya aksiyon aldıracak adım için izin veriyorlar. Örneğin bir otobüs durağında, bu cihazlar sayesinde kullanıcı akıllı telefonunda herhangi bir uygulama olmadan bir sonraki otobüsün ne zaman geleceğini öğrenme imkanına kavuşuyor. Beacon’lar sayesinde, otomatlardan akıllı cihazları üzerinden yiyecek, içecek alınıp, ödemeyi de mobil olarak gerçekleştirme imkanı sunulabiliyor. PW Beacon’larının bulunduğu bir giysi reyonunda hangi ürünlerin indirimde olduğu, beğenilen bir ürünün stokta bulunup bulunmadığı kolaylıkla öğrenilebilir.
İlk Kez Blesh Tarafından Satışa Çıkarılıyor
Physical Web projesinin deneysel süreci için bu ay ilk kez Blesh tarafından satışa çıkarılan Blesh PW Beacon’ları, akıllı cihazlara gönderdikleri URL’ler ile etkileşim sağlıyor. Bu URL’leri Blesh Android uygulaması vasıtasıyla değiştirilebilmek, uyarlayabilmek ve özelleştirilebilmek mümkün. URL uyarlama fonksiyonunun yanı sıra, Blesh uygulaması Beacon cihazları için aygıt yazılımı güncellemeleri (firmware updates) hizmetlerini ve Beacon’lar ile mobil telefonlar arasındaki iletişim gereksinimlerini de sağlıyor. Blesh PW uygulaması Google Play Store’da hali hazırda erişilebilir durumnda. Physical Web projesine katılım artıp kullanıcıların geri dönüşleri alındıkça, uygulamaya bunlara göre yeni işlevler ve özelliklerin eklenmesi planlanıyor.
QR kodları ve NFC (Yakın alan iletişimi) gibi teknolojiler de bugüne kadar fiziksel ortamlarda ilgili içeriklere web üzerinden erişmeye yarıyordu. Physical Web, bu tip teknolojilerin sahip olduğu, herhangi bir görsele akıllı cihazın kamerasının odaklanması gerekliliği veya 15 cm’den çok daha uzak mesafelerde etkin olmamak gibi dezavantajları ortadan kaldırıp farklılık yaratıyor. Etkileşim menzili 50 metre olan Bluetooth Low Energy sinyallerini kullanan Physical Web, stadyum, havalimanı, kalabalık bir alışveriş merkezi gibi büyük alanlarda kullanıcıyı yönlendirebilmek açısından büyük bir avantaj sunuyor. Physical Web ayrıca kullanıcıların iletilen mesaja kendi istekleri ile ulaşması özelliği ile Apple iBeacon teknolojisinden ayrılıyor.
Physical Web ekibinin lideri olan Scott Jenson; ‘Blesh’in Physical Web Beacon’larını yazılımcılara sunarak pazara önderlik etmesi heyecan verici. Bu beacon’ları yazılımcıların deneyimine sunmak, Nesnelerin İnterneti’nin hayatımıza daha çok yoldan girmesini hızlandıracak.’ derken, ayrıca beacon’ların düşük bütçeli olup projenin açık kaynaklı bir geliştirme platformu olmasının, büyük ya da küçük birçok sektörün projeye katılımına, dolayısıyla Physical Web’i gerçek bir oluşuma dönüştürmelerine olanak sağladığının altını çiziyor.
Projeye katılan yazılımcıların hayal güçlerini serbest bırakmalarını desteklediklerini söyleyen Blesh CEO’su Devrim Sönmez ise ‘Gelecekte akıllı telefonlar dışında, giyilebilir teknolojiler gibi başka sistemlerin de Blesh PW beacon’larıyla etkileşime geçtiği, fiziksel eşyalar ile web arasındaki çizginin inceldiği bir ekosistem hayal ediyoruz.’ diyor.
Physical Web, tüm yazılımcıların katılımına açık bir deneysel proje. Bu proje bünyesinde katılımcılar denemeler yapabiliyor, tartışmalara katılabiliyor ve fikir alışverişine bulunabiliyorlar. Sırada eşyaların akıllı özellikler edinmesini sağlayarak yakınlarda bulunan akıllı telefon gibi diğer cihazlarla ayrı bir uygulama gerektirmeden, web üzerinden iletişime geçirmeyi hedefleyen bu proje insanların günlük yaşamlarını büyük ölçüde kolaylaştıracak bir potansiyel sunuyor.
Her gün kullandığımız eşyaları akıllı telefonlar ve cihazlarla iletişime geçirmek konusunda öncü olmak isteyen yazılımcılar, artık Blesh PW (Physical Web) beacon ve uygulaması ile bunu gerçekleştirebiliyor ve Google’ın başlattığı Physical Web projesine (https://github.com/google/physical-web) katılabiliyorlar.
Dünyada ilk kez Blesh tarafından satışa çıkarılan Blesh PW beacon’ları dünyanın her yerine gönderilebiliyor. Özel paketler halinde satışa sunulan Blesh PW’ları ile ilgili detaylı bilgi www.blesh.com adresinde bulunuyor. Blesh Pyhsical Web videosu http://youtu.be/8AryiXsPQ1Y linkine tıklayarak izlenebiliyor.