Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 41 ülkeyi kapsayan bir araştırma yaptı. Sanayi ülkelerindeki çocukların memnuniyetleri ve genel sağlık sorunlarını inceleyen bu araştırmada Türkiye için oldukça şaşırtıcı sonuçlara ulaşıldı.
AB ve OECD’ye üye olan bazı ülkeleri içeren araştırma “Zengin ülkelerde çocukların refahını ne şekillendiriyor?” başlığı altında gerçekleştirildi. Uzmanlar, bu araştırmayla çocukların beden ve ruh sağlıkları, eğitim durumları ile yaşamlarından memnuniyetlerini incelediler. Ülkemizde yapılan araştırma ise acı bir gerçeği ortaya koydu. Türkiye, 15 yaşındaki çocukların yaşam memnuniyetleri konusunda 41 ülke arasında son sırada yer aldı.
Türkiye, 15 Yaşındaki Çocukların Hayatından En Az Memnun Olduğu Ülke
UNICEF tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki 15 yaş grubu çocuklar, hayatlarından korkutucu derecede mutlu değiller. Yapılan araştırmadan elde edilen verilere göre, ülkemizdeki çocukların sadece yüzde 53’ü hayatlarından memnun. Bu oran ise araştırmaya dahil olan ülkeler arasında bizi sonuncu sıraya yerleştiriyor.
Çocukların en mutlu olduğu ülkeler sıralamasında listenin tepesinde yüzde 90 memnuniyet oranıyla Hollanda yer aldı. Hollanda’yı yüzde 86’yla Meksika, yüzde 85’le de Romanya takip etti. Listede bizim üstümüzde yer alan ülkeler ise Japonya ve Birleşik Krallık oldu. Japonya’daki çocukların yüzde 62’si yaşamlarından memnun olduklarını ifade ediyor. Birleşik Krallık ülkelerinde yaşayan çocuklarınsa yüzde 64’ü yaşamlarından memnun olduklarını dile getiriyorlar.
Çocuk Ölümleri ve Obezite Konusunda da İç Karartıyoruz
UNICEF’in araştırmasından elde edilen verilere göre çocuk ölümleri konusunda en kötü sonuçların elde edildiği ülkelerden biriyiz. Listenin son sırasında yer alan Meksika’da çocuk ölümleri oranı yüzde 2.47. Meksika’nın önünde ise yüzde 1.96 oranla Türkiye yer alıyor. Bu yüksek oranlar da göz önüne alındığında çocukların hayatlarından neden memnun olmadıklarını anlamak pek de zor olmuyor. Araştırmanın bu kısmında listenin birinci sırasında yer alan ülkeyse yüzde 0,36 ölüm oranı ile Lüksemburg.
Araştırma, obezite ve aşırı kiloyla ilgili veriler de ortaya koyuyor. 41 ülkede yapılan araştırmaya göre her 3 çocuktan birinin aşırı kiloya sahip olduğu gözlenmiş. Ülkemizdeki 5 ila 19 yaş arasındaki çocukların yüzde 30’u, aşırı kilo ve obeziteden dolayı sağlıklı değil. ABD’de ise bu oran yüzde 42’ye kadar yükselmiş durumda. Çocuklar arasında bu dertten en az muzdarip olan ülke yüzde 14 ile Japonya.
Temel Okuma ve Hesap Yapma
Araştırmayla ilgili açıklamalarda bulunan UNICEF yetkilisi Gunilla Olsson, “Esasen yeterli kaynaklara sahip, dünyanın birçok zengin ülkesi çocuklara iyi bir çocukluk imkanı sunmakta başarısız kalıyor. COVID-19 salgını sırasında çocuklara ve ailelere verilen destek kaygı verici düzeyde yetersiz oldu.” diyen Olsson, pandemi nedeniyle görülen ekonomik krizlerin çocukları yoksul hale getirmemesi gerektiğini söylüyor.
Eğitim konusunda en iyi ülkeler Estonya, İrlanda ve Finlandiya olarak karşımıza çıkarken en kötü ülkelerse Bulgaristan, Romanya ve Şili olarak belirlenmiş durumda. Yapılan araştırmaya göre 15 yaşındaki çocukların yüzde 40’ı, temel okuma ve hesap yapma becerisine sahip değil.