Vitamin B12: Bir Vitaminden Çok Daha Fazlası

Vitamin B12: Bir Vitaminden Çok Daha Fazlası

PAYLAŞ

B12 vitamini temelde suda ereyen vitaminler grubunda yer alıp, karaciğerde depo edilen bir vitamin türüdür. Bu özelliğiyle birlikte vitamin B12, suda eriyip vücutta depolanabilen tek vitamin türüdür.

En çok karaciğer, böbrek, kırmızı et, deniz ürünleri, tavuk, süt, yumurta, yoğurt ve peynir gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunuan vitamin B12, özellikle vegan ve vejeteryan beslenen kişilerde eksikliği görülebilen bir vitamin bozukluğudur. Ayrıca uzun süreli alkol kullanımı, yoğun bakım yatışı, beslenme bozuklukları, karaciğer ve pankreas yetmezliklerinde yine vitamin B12 ekslikiği görülebilmektedir.

B12 vitamin eksikliğine neden olan en sık faktörlerden biri de, mide mukozasında bulunan ve B12 vitamininin emilimi için gerekli olan intrensek faktör eksikliğinden kaynaklanan durumlardır.

Peki B12 Vitamini Eksikliğinde Bizi Neler Bekliyor?

Vitamin B12 kan, sinir sistemi, vücut direnci gibi birçok sistemde aktif rol oynayan bir vitamin olduğundan eksikliğinde birçok sağlık sorunu ile karşılaşabiliyoruz ne yazık ki. Unutkanlıktan depresyona, anemiden (kansızlık) yorgunluk haline, el ayak yanmalarından baş ağrılarına kadar geniş bir hastalık spektrumu vitamin B12 eksikliğinde ne yazık ki bizi beklemekte.

Korunma Ve Tedavi

B12 vitamin eksikliğinden korunma adına B12 vitamininden zengin besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Eksiklik tespiti halinda en sık kullanılan tedavi yöntemi kas içi veya serum yolu ile vitamin B12 takviyesi yapmaktır. Ağız yolu ile alınan B12 vitamini ilaçları ne yazık ki yeterli etkiyi çoğu hastada gösterememektedir.