Bal Arılarının En Yaşlı Atası Bulundu!

Bal Arılarının En Yaşlı Atası Bulundu!

PAYLAŞ
Bal Arılarının En Yaşlı Atası Bulundu!
Bal Arılarının En Yaşlı Atası Bulundu!

Bal arılarının Dünya ve insanlar için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Taşıdıkları polenler sayesinde bitki türlerinin yayılmasını ve çoğalmasını sağlarken ürettikleri bal ile beslenmemize de önemli katkıları bulunuyor. Peki bal arıları eskiden nasıllardı? Acaba milyonlarca yıl önce kocamanlar mıydı? Yapılan bir araştırma bu konuyla ilgili önemli sonuçlar ortaya koyuyor. Bal Arılarının En Yaşlı Atası hakkındaki haberimizde detaylar mevcut.

Myanmar’da bulunan arı fosili bulunan en eski arı fosili olarak kayda geçti. Fosil üzerinde araştırmalar yürüten Oregon Üniversitesi’ne bağlı araştırmacılar, bu fosilin arıların nasıl geliştiğine dair önemli bir örnek olduğunu vurguladı.

bal-arilarinin-en-yasli-atasi-bulundu

Ağaç reçinesi içinde bulunan arının üzerinde bulunan polenler, onun bal arılarının atası olduğunu kanıtlıyor. Ayrıca üzerinde bulunan polenlerden dolayı arının son zamanlarında bir veya birden çok bitkiye konmuş olabileceği düşünülüyor. Bulunan yeni fosilin keşfedilen en eski arı fosili olduğu tespit edildi. Biyoloji, ekoloji ve çevre bilimi alanlarında yayınlanan 191 derginin online olarak bir araya getirmiş bir platform olan BioOne Complete’de yayınlanan araştırma sonuçları arıların geçmişten günümüze kadar ekolojik sistem için ne kadar önemli olduklarını sergiliyor. Arıların polen taşıyan canlılar olarak dünyada bitkilerin çoğalmasına yardımcı olmasına, aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin artmasında da önemli bir rol oynadığının altı çiziliyor. Polen taşıyan böcekler arasında en kalabalık topluluğu oluşturan arıların korunması gerektiği de anlaşılıyor.

Oregon Üniversitesi Bilim Akademisi’nden Profesör George Poinar Jr. ve araştırma ekibi ağaç reçinesi içinde bulunan fosil üzerinde çalışmalar yaptı. Yapılan çalışmada kehribar içinde bulunan arının Discoscapidae ailesinden olduğu belirlendi ve arıya Discoscapa apicula ismi verildi. Görünüşü itibariyle eşek arılarını andıran yeni tür arıların geçirdiği evrim konusunda pek çok bilgi sunuyor.

Bal arıları ile etobur olan eşek arıları ayrı olarak evrimleşmişlerdi. Bal arıları polen ve nektar tüketebilecek şekilde evrimleşirken, eşek arıları diğer yaban arılarından ayrılarak etobur şekilde evrimini sürdürmüştür.

Poinar isimli araştırmacı şu ana kadar keşfedilen en eski arı fosilinin 65 milyon yıl öncesine ait olduğunu söyledi. Pek çok türe ait olan kayıtlar arasında şu ana kadar 65 milyon yıl kadar geriye gidildiği belirtildi. Ancak Discoscapa apicula ismi verilen arının 100 milyon yıl öncesine ait olduğu ortaya çıkarıldı. Bu da onu Bal Arılarının En Yaşlı Atası yapıyor.