Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay ile bir röportaj gerçekleştirdi. Sarıkaya’nın sorularını yanıtlayan Okyay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamaları hakkındaki görüşünü de açıkladı. Geçtiğimiz gün Fahrettin Koca’nın yaptığı “hasta ve vaka” ayrımı açıklamasının tamamen yanlış olduğunu dile getirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada hasta ve vaka sayısının farklı olduğunu söylemişti. Günlük olarak yayınlanan koronavirüs tablosunda yer verilen “Vaka Sayısı”, “Hasta Sayısı” ile değiştirilmiş ve şu şekilde bir açıklama yapılmıştı:
“Her vaka hasta değildir, testi pozitif olup semptom göstermeyen var. Bunlar çoğunluğu oluşturuyor. Günlük verilen, daha doğrusu hasta sayısı sadece hastaneye yatan hasta sayısı değildir. Hasta olarak semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz”
Bu sözlere sosyal medya üzerinden büyük tepkiler gösterildi. Aynı şekilde konunun uzmanları ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay da yapılan açıklamanın yanlış ve mantığa aykırı olduğunu belirtti. Okyay, Sarıkaya’nın “Peki, vaka sayısının bilinmesinin önemi ne?” sorusuna şu şekilde yanıt verdi:
“Eğer 110 bin test yapılıyorsa pozitif olanların hepsi gösterilmiyor demektir. Sadece hastalığı artan veya semptomu olanların kayda girildiği anlamına geliyor”
Bakan’ın yaptığı açıklamalar hakkındaki görüşlerini dile getirmeye devam eden Okyay, “Peki hangi derecede semptom gösteren kayda giriyor. Onun da demek ki bir ölçütü var. Her semptomu olan, yani sadece ateşi veya vücut kırgınlığı bulunan demek ki kayda girmiyor. Bakan’ın size açıklamasını okudum, dünkü sözlerini dinledim; anladığım bu yönde” dedi.
Pek Çok Ülke Ekonomik Kaygılar Nedeniyle Bu Durumda
Prof. Dr. Okyay, ekonomik kaygılar sebebiyle pek çok ülkenin bizimle aynı durumda olduğunu dile getirdi. Epidemiyolojik olarak, yani salgını durdurmak ve hastalığı azaltmak için sağlık bilgilerinin de sağlıklı olmasını gerektiğini söyleyen Okyay, “Bunun salgınla savaşta bir mantığı var. Bakan, Ankara’da ellerindeki rakamlara bakıp, tarama ekiplerinin sayısını azaltarak hastalığı baskıladığını söylüyor. Ama o salgınla uğraşan halk sağlığı uzmanları, enfeksiyon ve mikrobiyologlar bilmeli ki vaka sayısını, salgına karşı savaşında ne yapması gerektiğini görsün. Örneğin hidroksiklorokinin, verilen hastalardaki etkisi takip edildi, yarattığı yan etkilere bakıldı ve verilmesinden vazgeçildi. Kaç kişiyi etkilediğine ilişkin gerçek rakamı bilmese kime ne etki yaptığına ilişkin verisi olmasa nasıl savaşacak.” ifadelerini kullandı.
Yeni Test Kiti 15 Dakikada Sonuç Verecek!
Pandemiyi önleme konusunda verilerin önemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Okyay, Dünya Sağlık Örgütü’nün 15 dakikada sonuç veren yeni kiti onayladığını da dile getirdi. Ayrıca bu yeni kitin üretimine de yakında başlanacağı söylendi. Kit ile alakalı konuşan Okyay, “Üstelik böyle bir gelişme de var; anında bilgi sahibi olunabilecek. Çok geniş kesime test hemen yapılabilecek ve vakalar daha çabuk yakalanacak. Böyle bir gelişme varken, vakayı, hasta sayısı ile gizlenmesi doğru olmaz. Arıca vaka sayısını tek başına bilmek de önemli değil. Kişi nerede ve hangi zamanda virüsü almış Türkiye’deki vakalar belli bir kümede mi, temasları yüksek mi, bir bütün olarak ele almalı. Ona doğru bakarsanız diğerlerini de doğru yaparsınız. Eğer eksik verirseniz mücadeleyi eksik yaparsınız. Bu durumda hiç veri vermemek bazen eksik vermekten çok daha güvenilir olur. Yoksa genel salgın yönetimi ile ilgili yapılacak çabaları engeller.” dedi.