Koronavirüsün “Türkiye Mutantı” Olabilir!

Koronavirüsün “Türkiye Mutantı” Olabilir!

PAYLAŞ
Koronavirüsün Türkiye Mutantı Olabilir!
Koronavirüsün Türkiye Mutantı Olabilir!

1 Mart itibarıyla ülkemizde “Kontrollü Normalleşme” isimli yeni bir dönem başladı. Bu yeni başlangıçla birlikte insanlar yaşadıkları şehrin durumuna göre kısıtlamalarla karşı karşıya kalacaktı. Renk kodlarıyla şehrin vaka yoğunlukları ifade ediliyor. Bu kodlara göre Mavi en az yoğunluğun olduğu bölgeleri simgeliyordu. Sarı, Turuncu ve Kırmızı kodlar ise riskin yüksek olduğu bölgelere verilmişti.

İllere Risk Haritası

Kontrollü Normalleşme döneminin başlangıcında toplamda 14 tane şehrimiz Mavi kod ile oldukça güvenliydi. Ancak artık böyle bir şeyden bahsetmemiz mümkün değil. Zira 13 ilin Güneydoğu Bölgesi ve yalnızca birinin Batı’dan olduğu Mavilerin sayısı artık 1.

Geçtiğimiz 21 günde 81 ilden artık yalnızca 1’i Mavi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Şırnak diğer illerin aksine hala Mavi. Ülkemizde düşük riskli olan tek ilin Şırnak olması ise akıllara farklı soruları getiriyor. İlki enfekte olan insan sayısının bir anda neden bu kadar arttığı.

Henüz Adı Konmamış Türkiye Mutantı Olabilir!

Koronavirüs Risk Haritası

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper, “Avrupa’da olduğu gibi Türkiye de çok büyük olasılıkla üçüncü dalganın içerisinde” dedi.

Maske, mesafe, hijyen kuralları ve daha birçok tedbire uyulmadığına dikkat çeken Alper, “Bu tırmanış trendi daha devam edecek olursa, Türkiye’nin tamamen kapanması dahi söz konusu olabilir. Eğer normalleşme konuşulur pozisyondayken, geriye adım atmak istemiyorsak azami önem göstermemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Salgının Türkiye’de yeniden yükselişe geçmesi konusundaki kaygıları ve mutasyon durumu hakkında da konuşan Prof. Dr. Şener, “Çünkü İngiltere, Afrika, Brezilya mutantı gibi tanımlanmış mutantlar var. Türkiye’de de henüz adı konmamış bir Türkiye mutantı olabilir; Karadeniz mutantı, İstanbul mutantı olabilir. Bu mutantın tanımlanmasıyla birlikte, Türkiye’deki son bir buçuk ayda hızlı bir şekilde tırmanan rakamların sebebini de değişime bağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şener Çanakkale hakkında ise, “Çanakkale’de mutant virüs sayısında bir artış var. Özellikle İngiltere mutantı özelinde baktığımızda çok hızlı yayıldığını biliyoruz. Yüksek oranda bulaşımın arttığını biliyoruz” dedi ve cümlelerini şu şekilde bitirdi:

“Hafta sonları ilçelerden özellikle şehir merkezine ciddi anlamda insan trafiği olduğunu görüyoruz. Çünkü hafta sonuyla hafta içi arasında trafik çok ciddi anlamda değişiyor. Kordona gittiğimiz de özellikle cumartesi günleri çok ciddi yoğunluk olduğunu görüyoruz. Bunların hepsi birer faktör, vatandaşlarımız bu önlemlerin bilincine varıp uymadığı sürece, bu salgının hızının önünü kesmek mümkün değil.”