Çikolata Beyinde Uyuşturucu Etkisi Yaratıyor

Çikolata Beyinde Uyuşturucu Etkisi Yaratıyor

PAYLAŞ

Bilim insanları, çikolata yerken kendine engel olamamanın nedenini , beynin beklenmedik bir kısmında afyona benzeyen bir kimyasal salgılamasından kaynaklandığını keşfettiler.

ABD’deki Michigan Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın yöneticisi Alexandra DiFeliceantonio, “Aldığımız sonuçlar, beynin insanları fazla tüketmeye itmek için düşündüğümüzden daha geniş bir mekanizmaya sahip olduğu anlamına geliyor. Bu durum, günümüzdeki aşırı tüketimin nedeni olabilir” dedi.

çikolataAraştırmada, farelerin beynindeki neostriatum adlı bölgeye yapay bir uyuşturucu madde enjekte edildi. Bu işlemden sonra, farelerin normalde yediklerinin iki katı çikolata tüketildiği gözlemlendi. Araştırmacılar, fareler çikolata yerken neostriatumdan ‘enkefalin’ adlı afyona benzer bir kimyasalın salgılandığını tespit etti. Araştırmacılar, enkefalin ya da başka bir maddenin, farelerin çikolatayı daha çok sevmesine sebep olmadığını, salgılanan beyin kimyasallarının çikolata yemeye devam etme arzusu yarattığını ifade etti.

Alexandra DiFeliceantonio “Obez insanların yemek, uyuşturucu bağımlılarının da uyuşturucu kullanılan sahneler gördüğü zaman, beyinlerinin neostriatum bölgesinin aktif olduğunu gösteren sonuçlar elde ettiklerini  açıkladı.

En sevilen yiyeceklerin satıldığı dükkanların önünde,  aniden durma ihtiyacı duydukları sırada beyinlerinde ne olduğu ise hala sırrını koruyor.