Mobilden yapılan aramalar için bir yıldan uzun süredir uygulama endeksleme odaklı geliştirmeleri adım adım devreye alan Google, kapsamlı bir yeniliği devreye aldığını duyurdu. Uygulama içi arama modunu tanıtan Google, kullanıcıların Android telefonlarına yükledikleri diğer uygulamaların içeriğinde arama yapmasını sağlıyor.
Uygulama içi arama özelliği için işe Gmail, Spotify ve YouTube uygulamalarıyla başlayan Google, önümüzdeki aylarda Facebook Messenger, LinkedIn, Evernote, Glide, Todoist ve Google Keep uygulamalarının da bu yeni arama özelliğinde kullanılacağını söylüyor. Özelliği kullanmak için Android telefonunuzdan Google uygulamasını açıp “uygulama içi arama” sekmesine gitmeniz gerekiyor. Özellik, aradığınız bir müziği, yazışmalarınızın içeriğine göre bir e-postanızı ya da beğendiğiniz bir videoyu doğrudan arama uygulaması üzerinden erişebilir hale getiriyor.
Web’de aramalardan farklı olarak, uygulama içi aramalar tamamen kişisel bilgilerinizle, notlarınızla ilgili olabiliyor. Gizlilik konusunda endişeli olanlar için Google, bu bilgilerinizi endekslemiyor. Uygulama içi arama işlemi uzaktaki sunucular üzerinden yapılmıyor; bunun yerine işlem, telefonunuzun içinde, daha doğrusu işletim sisteminizde gerçekleşiyor. Bu sayede özellik Wi-Fi bağlantısı ya da hücresel veri erişimi olmadığında da çalışmaya devam ediyor. Diğer taraftan özelliğin yalnızca Android uygulamasıyla sınırlı olmasının sebebi de bu. Google arama uygulamasının hangi uygulamaların içeriğine erişebileceğine de yine kullanıcı karar veriyor. Ayarlar menüsüne giderek, Google’ı dilediğiniz uygulamadan uzaklaştırabiliyorsunuz.
Uygulama içi arama modu, IFA 2016’da tanıtılması beklenen ve Android 7.0 yüklü ilk telefon olacağı belirtilen LG V20 ile birlikte cihazın ana ekranından ve İkinci Ekran’ından sunulacak. Bu yönüyle özelliğin Apple’ın Spotlight Search’üne benzediğini belirtmek gerekiyor. Apple, iOS 10 ile birlikte Siri’ye üçüncü parti uygulamalara erişim ve kontrol becerileri ekliyor.