İnsanlar, Buzul Çağı’nda Afrika’dan Orta Doğu’ya Göç Ettiler mi?

İnsanlar, Buzul Çağı’nda Afrika’dan Orta Doğu’ya Göç Ettiler mi?

PAYLAŞ
İnsanlar, Buzul Çağı'nda Afrika'dan Orta Doğu'ya Göç Ettiler mi
İnsanlar, Buzul Çağı'nda Afrika'dan Orta Doğu'ya Göç Ettiler mi
İsrailli araştırmacılar yaklaşık iki yıl önce, Carmel Dağı’nda bir mağarada kemirgenlere ait yaklaşık 200.000 yıllık fosiller buldular. Bulgular üzerinde yaptıkları analiz sonucunda Buzul Çağı’nda Afrika’dan Orta Doğu’ya bir insan göçünün gerçekleştiğini ortaya koydular.

İsrail Eski Eserler İdaresi ve Hayfa Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni araştırmalar sonucunda, tarih öncesi modern insanların, Buzul Çağı‘nda kuzeye göç etmek için Afrika’dan ayrıldıkları ve Orta Doğu’ya geldikleri ortaya çıkartıldı. Journal of Human Evolution adlı dergide, pazar günü, bulguları yayınlanan çalışmada, Carmel Dağı’ndaki Misliya Mağarası’nda bulunan 200.000 yıl öncesine ait fosiller analiz edildi.

Araştırmacıların yaklaşık iki yıl önce buldukları, kuzey ve soğuk bölgelere özgü spesifik kemirgen türlerinin kalıntıları, Afrika dışındaki Homo sapiens‘in varlığına dair bilinen en eski kanıt olarak değerlendiriliyor. Hayfa Üniversitesi’nden Dr. Lior Weisbrod, analiz sonuçlarının insan evrimi ve bölgedeki atalarımızın hayatı hakkında yeni bilgiler sunduğunu belirtiyor.

İnsan Evrimi ve Atalarımız Hakkında Yeni Bilgiler

insanlar-buzul-caginda-afrikadan-orta-doguya-goc-ettiler-mi

Carmel Dağı’ndaki keşiften önce, modern insanların yaklaşık 100.000 yıl önce Afrika’yı terk ettiğine, Buzul Çağı’ndaki sert iklim koşullarının onları daha kuzeye hareket etmeleri için cesaretlendirdiğine inanılıyordu. Yeni araştırma ise durumun böyle olmadığını ve ağır iklim koşullarında dahi Afrika’dan Orta Doğu’ya göçün gerçekleştiğini gösteriyor.

Dr. Weisbrod, belirli alanlardaki iklim koşulları hakkında kesin bilgi sahibi olmanın zor olduğunu dile getiriyor. Ancak buna rağmen Buz Devri sırasındaki küresel sıcaklıkların mevcut sıcaklıklarla kıyaslandığında beş veya altı derece düşük olduğunu ve bu nedenle deniz seviyesinin de onlarca metre azaldığını dile getiriyor.

Modern İnsanların Kökenleri ile Fizyolojik ve Davranışsal Yeteneklerinin Gelişimi

insanlar-buzul-caginda-afrikadan-orta-doguya-goc-ettiler-mi

Bilim insanları arasında uzun zamandan beri tartışılan konular arasında bulunan, Afrika’dan insan göçünün nasıl ve ne zaman başladığı, etken faktörünün ne olduğu ve özellikle tarih öncesi antik insanların adaptasyon yeteneğini nasıl geliştirdiği gibi sorular için cevaba bir adım daha yaklaşıldı. Dr. Weisbrod, Homo sapiens‘in dondurucu soğuklara rağmen anavatanının dışına çıktığını ve yaşam alanını genişlettiğini belirtiyor.

Hayfa Üniversitesi Zinman Arkeoloji Enstitüsü’nden Prof. Mina Weinstein-Evron ise “İsrail, Kuzey Afrika ve Güneydoğu Avrupa’nın diğer bölgelerindeki tarih öncesi keşifler, insan evrimi hakkındaki mevcut algıları değiştiriyor. Bu keşifler, modern insanların kökenleri ile fizyolojik ve davranışsal yeteneklerinin nasıl geliştiğine ışık tutuyor” değerlendirmesini yaptı.