Plastik Yiyen Tırtıllar Çevre Kirliliği İçin Yeni Çözüm Olabilir!

Plastik Yiyen Tırtıllar Çevre Kirliliği İçin Yeni Çözüm Olabilir!

PAYLAŞ
Plastik Yiyen Tırtıllar Çevre Kirliliği İçin Yeni Çözüm Olabilir!
Plastik Yiyen Tırtıllar Çevre Kirliliği İçin Yeni Çözüm Olabilir!

Plastik Yiyen Tırtıllar Çevre Kirliliği İçin Yeni Çözüm Olabilir!Çevre kirliliği giderek büyüyen bir problem ve yıllar ilerledikçe insanlığın en büyük düşmanlarından biri haline geliyor. Çeşitli kaynaklardan etrafa saçılan katı, sıvı ve gaz halindeki kirletici maddelerin hava, su ve toprakta yüksek oranda birikmesi çevre kirliliğinin oluşmasına neden olmakta.

Dünya tarihinde en fazla gelişme ve ilerleme kuşkusuz içinde bulunduğumuz çağda yaşanmıştır. Her geçen gün sanayileşme ve teknik açıdan gelişmenin azami noktası yaşamakta olduğumuz zaman diliminde nüfus da hızla artmaktadır. Dünya nüfusunun hızla artması beraberinde sanayileşme ve kentleşmenin artmasına neden olmaktadır. İnsanların, fabrikaların ve kentlerin ihtiyaç duyduğu ham madde doğadan karşılanmaktadır. Bu ham madde ihtiyacının giderilmesi aşamasında doğa hızla tahrip edilmekte.

plastik-yiyen-tirtillar-cevre-kirliligi-icin-yeni-cozum-olabilir

Ancak asıl problem bu hammaddeler kullanılarak üretilenlerin sonradan doğaya atık olarak terk edilmesi. Plastik atıklar günümüzde büyük bir tehdit oluşturuyor. Dünya’da çevre kirliliğini en çok etkileyen plastik atıklar bugün karada ve denizde yaşamı fazlasıyla olumsuz etkiliyor. Bilim insanları ve çevre araştırmacıları plastik atıklar için farklı çözüm yolları üretmeye çalışıyorlar. Örnek vermek gerekirse plastik poşet kullanımının azaltılması, denizdeki çöplerin bir deniz aracılıyla düzenli olarak toplanması gibi çözüm yolları şu anda devreye girmiş durumda. Ancak yeterli olduğunu söylemek mümkün değil.

Denizlerdeki plastik atıkların miktarı o kadar artmış durumda ki, bu atıkların toplandığı bölgeye “7. Kıta” ismi verilmiş. Diğer adıyla ise “Büyük Pasifik Çöp Alanı”. Bazı kaynaklara göre yüzölçümü 1.6 milyon kilometrekare. Yani Türkiye’nin neredeyse 2 katı büyüklüğünde. Yedinci Kıta’nın üzerinde yürümeniz mümkün değil, çünkü üzerinde yürünebilecek yoğunluğu yok. Derinliği okyanus tabanına kadar ulaşıyor ancak rakımı 1 metreyi geçmiyor. Yüzey örtüsünü, 1.1 ile 3.6 trilyon arasında olduğu tahmin edilen plastik ve mikroplastikler oluşturuyor.

plastik-yiyen-tirtillar-cevre-kirliligi-icin-yeni-cozum-olabilir

Bilim insanlarının yeni keşfettiği bir çözüm yöntemi ise plastik yiyen tırtıllar kullanmak. Tırtıllar doğada çözünmesi zor bir plastik türü olan polietileni yiyerek, önemli bir çevre sorununa çözüm getirebilirler. 2017 yılında yapılan bir keşifte Galleria mellonella larvalarının polietilen tükettikleri ortaya çıktı. Araştırmacıların laboratuarda yaptıkları testlerde 100 tırtılın 12 saatlik sürede 92 miligram polietilen tükettiği gözlemlendi.

Normal şartlarda balmumu tüketerek beslenen bu canlıların bu yeteneği kazanmasındaki en büyük etken ise polietilenin içinde bulundurduğu bileşiklerin balmumu ile benzerlik göstermesi. Bu sayede Plastivorlar olarak da bilinen bu tür plastiği parçalayarak enerjiye dönüştürebildi.

Şu an için ihtiyacımız olan miktarda temizleme sağlamasa da ilerleyen dönemlerde Plastik yiyen tırtıllar da bir çözüm yolu olarak kullanılabilir.