Türkiye Uzay Ajansı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı paylaşım vatandaşta büyük merak uyandırmıştı. Dün itibarıyla bu merak son buldu. Türkiye’nin Milli Uzay Programı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleştirilen bir etkinlikle tanıtıldı.
3 yıl önce kurulan ve 2 sene önce ilk yönetim kurulu toplantısını yapan Türkiye Uzay Ajansı, 4 gün önce sosyal medya hesaplarından 9 Şubat’ı işaret eden ve merak uyandıran bir video paylaşmıştı. Bunun ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Twitter üzerinden yaptığı “Hazır mısınız?” paylaşımı heyecanı katlamış oldu.
Sonunda 9 Şubat geldi ve Türkiye Uzay Ajansı tarafından sürpriz bir şekilde Türkiye’nin Milli Uzay Programı tanıtıldı. Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu akşam ülkemiz adına tarihi bir dönüm noktasına şahitlik ediyoruz.” diyerek konuşmasına başladı.
“UYDU ÜRETME KABİLİYETİNE SAHİP SAYILI ÜLKELER ARASINA GİRDİK”
“Bu mücadelenin asıl altyapısını ise son 18 yıldaki yatırımlarımızla oluşturduk. Hamdolsun bugün her alanda olduğu gibi uzay çalışmalarında da insan kaynağı, tasarım ve mühendislik kabiliyetleri açısından çok daha güçlü bir Türkiye var. Ülkemizi kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen, test edebilen bir seviyeye çıkardık. Kendi imkanlarımızla ürettiğimiz ve 2012 yılında uzaya fırlattığımız istihbarat uydumuz GÖKTÜRK-2 bunun ilk örneklerinden biridir. Böylece dünyada uydu üretme kabiliyetine sahip sayılı ülkeler arasına girdik. Şimdi sırada GÖKTÜRK-3 var. Gece ya da gündüz fark etmeksizin her türlü hava şartında yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebilecek bu uydumuzun planlama çalışmalarına devam ediyoruz.”
Yüksek Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydumuz “İmece”
“TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz İMECE’nin de entegrasyon işlemleri tamamlandı, testleri sürüyor. İnşallah 2022 yılında bu uydumuzu da uzaya fırlatılacağız. İMECE yörüngeye yerleştiğinde tüm kurumlarımızın görüntü ihtiyacını karşılayacak metre altı çözünürlükteki ilk milli gözlem uydumuz olacaktır. Gözlem uydularında kazandığımız tecrübeyle haberleşme uydularını da kendi imkanlarımızla üreterek bu kabiliyete sahip 10 ülkeden biri olmakta kararlıyız. Bilindiği gibi geçtiğimiz ay başında başarılı bir şekilde uzaya fırlattığımız Türksat 5A uydusu ile faal haberleşme uydularımızın sayısını 4’e yükselttik. İnşallah yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz ilk haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı da 2022’de uzaydaki yörüngesine yerleştireceğiz.”
Türkiye’nin Uzay Hedefleri Açıklandı, 2023’te Ay’a Gidiyoruz
- Hedef 1: Cumhuriyetin 100. yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmek. Uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatma, uluslararası iş birliğiyle hayata geçirilecek. 2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştirilecek.
- Hedef 2: Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmak. 2028 için planlanan ikinci aşamada aracımız yakın yörüngeye çıkarılacak, ilk fırlatma bu milli roketlerle yapılacak.
- Hedef 3: Türkiye’ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek.
- Hedef 4: Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak.
- Hedef 5: Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak uzaydaki yetkinliğimizi artırmak.
- Hedef 6: Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye ulaştırmak.
- Hedef 7: Ülkemizde uzay sanayii ekosistemini daha da geliştirmek.
- Hedef 8: Bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmak.
- Hedef 9: Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmek.
- Hedef 10: Bir Türk vatandaşını uzaya göndermek.